120 godina od rođenja Milivoja Živanovića

120 godina od rođenja Milivoja Živanovića

Bard srpskog glumišta, jedan od najznačajnijih ljudi svog rodnog grada Požarevca i umetnik na srpskoj pozorišnoj i filmskoj sceni kome su posvećene po jedna profesionalna i amaterska glumačka svetkovina, rođen je na današnji dan 1900. godine.

Rođen na početku najmračnijeg veka istorije ljudi, 2. aprila 1900. godine, glumom je počeo da se bavi sa 19 godina, po završetku Velikog rata u putujućem pozorištu u Srbiji. Do 1932. već je uspeo da promeni nekoliko pozorišta u Novom Sadu, Skoplju, Beogradu. Da se glumom ne bavi nego da se za glumu živi, pokazao je u svakoj od preko 360 predstava koje je odigrao, podjednako dobro interpretirajući i tragične i komične likove, u čemu se možda i nalazi njegova veličina.

Ono što je Živanovića odvajalo jeste sem duha vremena i činjenica da je podjedanko mogao da odigra i Šekspirovog kralja Lira i Stankovićevog Mitketa. Pored mnoštva predstava, Milivoje Živanović glumio je i u brojnim filmovima od kojih su pojedini Ožalošćena porodicaNaši sinoviDama s kamelijama.

Međutim, pored toga što su Dani Milivoja Živanovića, a zatim i Milivojev štap i šešir jedne od centralnih gradskih svečanosti u Požarevcu u toku godine, čini se da se zbog vremenske distance od kada je glumački velikan umro (novembra 1976. godine) sve manje značaja pridaje održanju i osvežavanju sećanja mladih o veličini njegovog imena. Ono sve više postaje konzervirano u pričama drugih, starijih glumaca, dok se van granica grada Požarevca retko uopšte zna za ime Milivoja Živanovića, a još manje za njegovo životno delo.

Za 4. april zakazane su jubilarne 24. Glumačke svečanosti u Požarevcu, ali će zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, svečanosti biti najverovatnije održane u drugoj polovini godine.

KOMENTARIŠI