Upis dece u prvi razred osnovne škole preko portala “eUprava”

Upis dece u prvi razred osnovne škole preko portala “eUprava”

Foto: Urban City / B.P. // Ilustracija

Vlada Srbije saopštila je da će upis dece u prvi razred, koji inače počinje 1. aprila, ove godine početi kasnije. Roditelji od 1. aprila mogu da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove elektronske usluge. Reč je o usluzi “Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu” na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan.

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom.

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Iz Vlade Srbije podsećaju da je prošle godine zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60.000 đaka u prvi razred osnovne škole i da roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

U slučaju da roditelji, odnosno ovlašćena lica imaju problem sa pristupom portalu eUprava, potrebno je da s epošalje mejl na adresu: ezakazivanjeupisa2020@mpn.gov.rs .

KOMENTARIŠI