155 godina Požarevačke gimnazije – Osnovana na današnji dan 24. septembra 1862.

155 godina Požarevačke gimnazije – Osnovana na današnji dan 24. septembra 1862.

Da se ne zaboravi...

Nakon napada Turaka na Kalemegdansku tvrđavu 1862. godine, najviše je stradao deo grada Savamala. Srpske vlasti su nakon toga prebacili Savamalsku polugimnaziju u Požarevac, u kome je prvo obrazovanje sticao knez Mihailo Obrenović.

Septembra 1862. godine umesto ukinute Savamalske, osnovana je polugimnazija u Požarevcu, a 1888. godine polugimnazija je postala osmorazredna gimnazija.

Kada je 1951. formirana osmogodišnja osnovna škola (OŠ Dositej Obradović), Gimnazija je ustanovljena kao Viša gimnazija. Godine 1954. izišao je prvi broj časopisa „Razvitak“. Ponovo je 1959. godine, pod uticajem aktuelne politike, promenjeno ime u Gimnazija „Jovan Šerbanović“, po nekadašnjem učeniku i narodnom heroju. Godine 1972. Gimnazija napušta susedstvo Saborne crkve i seli se u drugi deo grada, u zgradu Učiteljske škole, gde se i danas nalazi.

Od školske 1977/​78. započeo je eksperiment sa usmerenim obrazovanjem zbog koga, umesto Gimnazije, nastaje Školski centar za usmereno obrazovanje „Jovan Šerbanović“ u kome se školuju učenici na IV i III stepenu stručnosti. Kako ovakva organizacija nastave nije dala očekivane rezultate, deset godina kasnije odustaje se od zajedničkih osnova i učenici se od prvog razreda opredeljuju za određena zanimanja. Polako ipak dolazi do povratka gimnazije kao vrste srednje škole.

Od januara 1989. naša škola nosi ime Gimnazija „Jovan Šerbanović“, a od školske 1990/​91. postoji kao gimnazija sa društvenojezičkim i prirodnomatematičkim smerom.

Od školske 2001/2002. godine škola nosi naziv Požarevačka gimnazija i kao svoj dan obeležava 24. septembar, dan kada je Ukazom kneza Mihaila nastala polugimnazija u Požarevcu.

Požarevačka gimnazija može se pohvaliti činjenicom da su njeni učenici, između ostalih, bili: Dimitrije Pavlović, srpski patrijarh, dr Pavle Savić dugogodišnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od naših najvećih naučnika svih vremena. Zanimljivo je da je u isto vreme kada je Pavle Savić bio predsednik, funkciju sekretara SANU obavljao dr Radomir Lukić, takođe naš učenik, jedan od najpoznatijih profesora Pravnog fakulteta u Beogradu. Učenik Požarevačke gimnazije bio je i dr Jordan Pop-​Jordanov, dugogodišnji predsednik Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Učenici Požarevačke gimnazije bili su i: Milena Pavlović Barili, čuvena srpska slikarka, Slobodan Stojanović, poznati srpski pisac i dramaturg, Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik države, Đorđe Marjanović, jedan od naših najpopularnijih pevača pop muzike, Mića Milošević poznati reditelj, jedan od najboljih jugoslovenskih odbojkaša Miodrag Mitić i mnogi drugi.

Gimnazija u Požarevcu danas raspolaže sa 12 klasičnih učionica, kabinetima za fiziku, bilogiju, hemiju i informatiku, salom za fiskulturu, bibliotekom, specijalizovanom učionicom za strane jezike. Školu pohađa 720 učenika raspoređenih u 24 odeljenja. Svake godine školu upiše novih 180 đaka. Nastava se odvija u dve smene. 90% učenika nastavlja dalje školstvo.

KOMENTARIŠI