16 godina od ubistva Zorana Đinđića – “Gledajte u budućnost i tamo...

16 godina od ubistva Zorana Đinđića – “Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja”

Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan pre 16 godina, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, u nameri da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

U Beogradu će nizom manifestacija biti obeležena godišnjica ubistva prvog premijera Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 časova i 25 minuta pogođen metkom iz snajperske puške u dvorištu Vlade. Posle operacije, preminuo je u Urgentnom centru Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i “zemunskog klana”.

Kao kolovođe grupe identifikovani su nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i vođe krinimalnog “zemunskog klana” Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Zoran Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu

Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14, pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i bivši komandant JSO Milorad Luković Legija, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora.

Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Đinđić je sahranjen 15. marta 2003. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci bilo je više stotina hiljada građana.

Ubistvo premijera osudile su političke i nevladine organizacije i međunarodna javnost, ukazujući da su ubice želele da zaustave proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji, koje je Đinđić beskompromisno sprovodio posle pada režima Slobodana Miloševića.

Ovom prilikom vam predstavljamo neke od njegovih najboljih govora:

KOMENTARIŠI