25 otpravnika vozova će regulisati saobraćaj na obnovljenoj pruzi Požarevac – Majdanpek

25 otpravnika vozova će regulisati saobraćaj na obnovljenoj pruzi Požarevac – Majdanpek

Završetak rekonstrukcije pruge na deonici Požarevac - Majdanpek predviđen je za 21. novembar. Lokomotive će dočekivati i ispraćati - njih 10 u Požarevcu, a 15 u Zaječaru

Preduzeće “Infrastruktura železnice Srbije” zaposlila je 25 otpravnika vozova, koji će regulisati saobraćaj na obnovljenoj pruzi Požarevac – Majdanpek. Oni su primljeni putem javnog konkursa, objavljenog početkom juna, a glavni uslov bilo je posedovanje zvanja saobraćajno-transportni tehničar. Obnova ove pruge završiće se u novembru, kada će novoprimljeni otpravnici početi sa dočekom i ispraćajem vozova – njih 10 na području Požarevca, a 15 na području Zaječara.

– Rekonstrukcija pruge odvija se po planu i svakako na vreme, u roku, 21. novembra biće otvorena za saobraćaj. Do tada, vi ćete vredno da učite i da radite, da se pripremate za polaganje pripravničkog ispita i nakon toga da samostalno započnete svoj rad – izjavio je prilikom prijema novih kadrova Miroljub Jevtić, generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije”.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Radovi na obnovi pruge počeli su 21. maja, od železničke stanice u Požarevcu, na deonici dugoj 90 kilometara. Oni obuhvataju kompletnu zamenu šina i postavljanje novih pragova i tucanika, na deonici izgrađenoj još 1938. godine, koja ima jedan kolosek, poslednji put remontovan pre tri decenije. Veći deo ove pruge u veoma je lošem stanju, pa su se teretni vozovi, jer putničkog saobraćaja nema već pet godina, kretali brzinom od svega 10 km na sat.

– U modernizaciju pruga ulažemo tri milijarde dinara, prvenstveno na Koridoru 10, ali remontujemo i regionalne železnice. Pri obnovi pruge Požarevac – Majdanpek angažovali smo sopstvenu mehanizaciju i radnike, što predstavlja višestruku uštedu – izjavio je Miroljub Jevtić, direktor “Infrastrukture železnice Srbije”. Po okončanju remonta pruge, očekuje se intenziviranje prevoza sirovina i robe, jer će novi kolosek omogućiti povećanje opterećenja sa 16 na 22,5 tona po osovini.

PUTNICI

IZ Požarevca putnički železnički saobraćaj odvija se samo prema Smederevu, jer su vozovi za Beograd i Majdanpek ukinuti. Ka Majdanpeku od 21. novembra kreću teretni vozovi, a putnički će saobraćati ako lokalne samouprave pokažu spremnost za finansiranje.

VAŽNA ZA PRIVREDU

PRUGA Požarevac – Majdanpek izuzetno je važna za privredu Istočne Srbije, jer su na nju upućeni rudnici Majdanpek, Kaona i Kostolac, Železara Smederevo, RTB Bor i Luka Prahovo, a u stanici Mala Krsna povezana je i sa Koridorom 10.

KOMENTARIŠI