3-D virtuelna tura kroz Viminacijum

3-D virtuelna tura kroz Viminacijum

Foto: Urban City 2018.

Dok se ponovo ne otvore kapije Viminacijuma, ovo značajno arheološko nalazište može da se poseti onlajn, uz pomoć 3-D virtuelne ture koja vas vodi na lokalitet nekadašnjeg rimskog grada i legijskog logora.

Virtuelni vodiči su istraživači ovog lokaliteta, koji će vas provesti od domusa, preko mauzoleja, amfiteatra, limes i avantura parka, do parka mamuta, gde na dubini od više od 30 metara od površine tla, kao u doba miocena, u nesvakidašnjem ambijentu, može da se doživi vreme od pre 1.000.000 godina.

Upravo posebnu atrakciju predstavlja poseta praistorijskom nalazištu, gde je otkriven ceo skelet ženke mamuta, stare oko 60 godina. Mamutica Vika je nađena 2009. godine, 350 metara istočno od Carskog mauzoleja, na dubini od 27 metara u slojevima živog peska koji su nekada činili pradeltu reke Morave.

Procenjeno je da je bila je visoka oko 4.5 metara, dugačka više od 5 metara, a da je u životnom dobu bila teška skoro 10 tona. Do sada je u svetu pronađeno dvadesetak mamuta i to uglavnom tokom 19. veka, ali nijedan od njih nije očuvan na licu mesta. Zbog toga, ovaj mamut ima poseban značaj i posebnu važnost.

U Mamut parku, poredskeleta mamutice Vike, može da se vidi i još pet delimično očuvanih mamuta. Izloženi su u prirodnom ambijentu koji treba da oslikava klimu, floru i faunu doba u kome su živeli.

KOMENTARIŠI