U Lučkoj kapetaniji u Velikom Gradištu, koja pokriva tok Dunava od Kostolca do Golupca, registrovano je oko 1.400 čamaca. Svi do tridesetog novembra moraju biti uklonjeni sa plovnog puta i sklonjeni u zimovnike. Jedan od zimovnika je i marina Silver lejk kod Velikog Gradišta.

“Na našoj marini su bezbedni, takoreći sto posto”, ističe Labud Ilić. “Vidite da se marina kreće, tako da čamcima ništa ne fali kad se reka zaledi”.

Osim marine kod Velikog Gradišta, tu su i zimovnici u Kostolcu, Ramu, Vincima, Usiju i Golupcu. Ako čamce ne sklone u zimovnike, njihovi vlasnici dužni su da ih izvuku na obalu.

Foto: P.Jovanović

Vlasnici čamaca uglavnom poštuju pravila a za one koji ih ne poštuju propisane su i kazne. Kazna je od deset do sto hiljada dinara, ali u Lučkoj kapetaniji u Velikom Gradištu kažu da ne pamte kada su jednu takvu kaznu izrekli.

Osim Lučke kapetanije u Velikom Gradištu, uklanjanje čamaca sa plovnog puta kontrolišu rečna i granična policija, kao i ribočuvari “Srbijašuma”.

Slavoljub  Knežević kaže da se pravila poštuju jer znaju da će im, ako dođe loše vreme, čamci budu oštećeni.

Foto: P.Jovanović

Većina vlasnika čamaca su lokalni ribolovci, a ima i onih koji dolaze iz drugih mesta.

Vojislav Marković, ribolovac iz Niša, dolazi povremeno: “Ta zabrana ne važi za nas ribolovce, mi nemamo čamce.”

Prošle zime, iako je Dunav bio okovan ledom, nije zabeležen nijedan incident sa plovilima ili plutajućim objektima u Velikom Gradištu. Osim leda, na bezbednost plovidbe utiče i vetar, tako je ovih dana zbog jake košave bila zabranjena plovidba na Dunavu od Kostolca do Golupca.

 

KOMENTARIŠI