36. Majska gitarijada memorijal “Mile Veljković”

36. Majska gitarijada memorijal “Mile Veljković”

Ovogodišnja 37. gitarijada na moravaskoj laguni biće tradicionalno održana 2. maja u Ljubičevu.

Specijalni gost je jedan od najpoznatijih rok muzičara Koja vođa benda Disciplina kičme. Kao što znamo Koja je jedan od rodonačelnika novog talasa u Jugoslaviji. Dovoljno je pomenuti, sadašnjim rečnikom koji su to projekti u kojima je Dušan Kojić – Koja učestvovao i bio lider te davne 1980, 81; to su novotalasna ili pank grupa “Šarlo akrobata”, pa jedan od najboljih albuma svih vremena koji je uticao i promenio rok muziku na prostorima bivše Jugoslavije. Zeleni zub sa svojim novim projektom i bendom “Trese, lupa, udara” ujedno nas podseća na legendarni Jugoslovenski film iz 1989 “Kako je propao rokenrol”, za koji je on i napisao muziku. Biće to odličan Rock’n’Roll dan za Požarevljane i njihove goste iz Smedereva, Palanke, Plane, Petrovca, Kostolca… U revijalnom delu gitarijade nastupiće i nama dobro poznat bend “Divert”.

Što se tiče pripreme za gitarijadu, one su započete još u martu, pre glumačkih svečanosti.
Pored muzičkog programa koji se sastoji iz tri programska dela obavljaju se i brojne prateće stvari koje su takođe neophodne i važne da se završe do početka gitarijade, a to je utorak 2. maj. 10h. Moramo da sačekamo da stane kiša kako bi moglo još jednom da se pokosi u Ljubičevu i delu gde se održava gitarijada. Posle košenja ono što je najbitnije naš Zavod za javno zdravlje izvršiće sanaciju terena od krpelja još jednom.

Foto: Predrag Zivotic
Foto: Predrag Zivotic

Prijave grupa pristižu, do sada se prijavilo preko 20 bendova iz Srbije. Bendovi koji će se takmičiti, imaće priliku da osvoje novčane nagrade za prva tri mesta. Nagrade su u iznosu od 50 hiljada, 30 hiljada i 20 hiljada dinara, za prvo, drugo i treće mesto. Konkurs za prijem autorskih bendova za nastup u takmičarskom delu gitarijade trajaće do 26. aprila. Od svih pristiglih prijava selektor ovogodišnje gitarijade će izabrati od 8 do 10 bendova koji će se takmičiti. Svi zainteresovani bendovi mogu se prijaviti i uz popunjen formular, koji mogu skinuti sa linka: https://www.sendspace.com/file/g1rk1l, poslati na email: majskagitarijada@gmail.com.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kriterijumi za učestvovanje u konkursu su isti kao i prethodnih godina. Svaki bend mora imati autorske stvari, bez zvaničnog izdanja, te da nisu osvajao neku od nagrada na prethodnim takmičenjima na gitarijadi. Predsedni žirija je Bane Lokner, čovek čiji je uticaj na razvoj R`n`R u celom regionu nemerljiv. To bezrezervno govore svi oni kojima ova muzika nešto znači.

Foto: Slobodan Novakovic
Foto: Slobodan Novakovic

Majska gitarijada prvi put je održana davne 1979. godine i od tada se organizuje svake godine i okuplja ljubitelje ove vrste muzike i rok muzičare iz raznih krajeva Srbije i regiona.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI