Održana tribina za poljoprivrednike “Podsticaji i subvencije u poljoprivredi“

Održana tribina za poljoprivrednike “Podsticaji i subvencije u poljoprivredi“

U svečanoj sali Skupštine opštine Veliko Gradište, u ponedeljak 10. aprila, održana je tribina za poljoprivrednike na temu “Podsticaji i subvencije u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Požarevca i Opštinske uprave opštine Veliko Gradište.

Učesnike tribine pozdravila je Gordana Jecić, pomoćnik predsednika opštine, i tom prilikom se naročito zahvalila poljoprivrednicima na izdvojenom vremenu, s obzirom na to da su ratarski radovi u punom jeku. Ona je naglasila da je tema tribine veoma interesantna te da poljoprivredi proizvođači treba da budu informisani o načinima kako da te podsticaje iskoriste.

Aleksandar Ignjatijević iz Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu je naveo niz mera u poljoprivredi koje će sprovesti opština Veliko Gradište u 2017. godini. Između ostalog, to su regres za sadni materijal (maline), regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje), održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta, matična evidencija u stočarstvu te podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju kao što su sajmovi, izložbe i edukacije/radionice.

O  aktuelnim pravilnicima koji se odnose na Uredbu o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za 2017. godinu, ispred PSSS iz Požarevca, govorile su Monika Božanić i Ana Đorđević.tribina poljo vg 2

Pored ostalog, predavači su istakli da se subvencije daju kao osnovni podsticaji za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku novog traktora do 100kw,podrška mladim poljoprivrednicima, podsticaji za investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, podsticaji za sadni materijal i drugo.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem prijave na konkurs koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za agrarna plaćanja, za svaku kalendarsku godinu.

Tekst konkursa objavljuje se na zvaničnoj intrnet stranici Ministarstva poljoprivrede, odnosno na stranici Uprave. Konkurs, u formi poziva Uprave za agrarna plaćanja počinje od 15. aprila ove godine.

KOMENTARIŠI