40. godina od osnivanja Košarkaškog kluba „Kučevo“

40. godina od osnivanja Košarkaškog kluba „Kučevo“

Klub je nastupao u Letnjoj regionalnoj ligi Istočne Srbije a utakmice su igrane na terenima sadašnje Srednje škole (onda je tu bila Osnovna)

Košarka je sedamdesetih godina prošlog veka imala veliki broj pristalica u Kučevu i bila je veoma omiljena. Igrao se uglavnom basket „3 na 3“ ali i ona na dva koša. Popularnost košarke kod omladine dovela je do osnivanja kluba, maja meseca 1979. godine kada je registrovano 15 igrača.

Registraciju kluba i igrača finansirala je tadašnja SIZ ( Samointeresna zajednica) fizičke kulture Kučeva. Naredne godine registrovano je još 7-8 igrača a ime kluba je promenjeno u „21. septembar“. Klub je nastupao u Letnjoj regionalnoj ligi Istočne Srbije a utakmice su igrane na terenima sadašnje Srednje škole (onda je tu bila Osnovna).

Sem kučevačke, takmičile su se i ekipe „Bor 2“, „Majdanpek“, „Đerdap“ (Kladovo), „Homoljac“ (Žagubica), „Ozren“ (Soko Banja) i „Budućnost“ Zlot. Naredna dva prvenstva KK „21. septembar“ se takmičio u Jaseničkoj ligi zajedno sa ekipama „Jasenice“ i „Mladost-Goša“ iz Smederevske Palanke, „Mladim radnikom“ i „Dunavcem“ iz Požarevca, „Moravom“ iz Velike Plane, „Radničkim“ iz Svilajnca, „Smederevom“, „Slobodom“ iz Lipa, „Slogom“ iz Lugavčine i istoimenim timom iz Miloševca, „Mladošću“ iz Donje Livadice i „Homoljcem“ iz Žagubice.

Najbolji plasman (sredina tabele) ostvaren je 1980. godine. Opterećen finansijskim, bez uslova za ozbiljnije treninge i odgovarajućeg terena, klub je, nakon tri godine, prestao da se takmiči i ugasio se.

KOMENTARIŠI