Urban City 8 godina sa vama!

Urban City 8 godina sa vama!

Noć. 5. mart. Već skoro zaboravljena 2009. godina koja je na neki način bila prekretnica u tehnološkoj eri, mobilnim telefonima, radio stanicama na internetu, društvenim mrežama i sl.

Kao proba, kao eksperiment, kao znatiželja i dilema da li se digitalni zvuk koji je prenesen putem interneta kroz IP adresu može čuti na nekom drugom najbližem mogućem računaru. Da, uspeo je eksperiment. Bez zakupljenog servera, web sajta, bilo kakvog zvaničnog reklamiranja osim “došaptavanja” sa najbližim ljudima u tom trenutku i baš na taj način stvoren je i počeo sa radom 5. marta 2009. godine Urban City radio!

Vrlo brzo, kroz par dana, ono što je pre svega najpotrebnije jednom radiju je identifikacija, džingl, maska, odnosno neki tamo čika ili teta koji će s vremena na vreme izgovoriti to ime: Urban City radio.

Od samog početka, a i do današnjeg dana formirana je jedna navika ili bolje reći kvalitet od samog početka u izboru identifikacionog vokala. Siniša Milošević, tada kao spiker nacionalnog Radija S, a danas ni sam ne znam gde se sve njegov glas može čuti, ali recimo za ljubitelje dobrih filmova, kao najava za iste, odnosno ko god je kad kad pustio Cinemaniju, a slušao Urban City radio mogao je da primeti nešto što je negde već čuo.

organizacije letnje žurke na plaži (bager) 2009.
Organizacije letnje žurke na plaži (bager) 2009.

Nikako ne smem da zaboravim logo koji je takođe nastao u to vreme idejom Miše Pečića koji je nacrtao jedinstven logo koji se i dan danas koristi.

Kao takav, jedva “vidljiv”, ili bolje reći jako stidljiv internet radio tog marta 2009. je tek dobio identifikaciju, pa je usledila i facebook stranica ili profil na samom početku, a ono što je falilo je naravno web sajt.

Prvi sajt ili bolje reći stranica nikla je sredinom aprila 2009. godine sa jednom prostom funkciom: Pusti radio.

I tako sa već formiranom programskom šemom i entuzijazmom pre svega, Urban City radio proširio se internet nebom kroz Požarevac, ali i Srbiju. U tom trenutku kao internet radio stanica mogao se meriti i sa onim kvalitetnijim i slušanim FM ili bar kako su tih godina se hvalili neki lokalni mediji i najslušanijim radio stanicama.

Pre svega okrenut dance, RMX-ima pop hitova, Urban City radio stvorio je jednu upečatljivu ciljnu grupu, a vreme nadolazećih pop/rock hitova, kao i nezaboravne pesme 80-ih pa nadalje tražili su nešto više od toga. Tako je odlučeno da se 8. marta pokrene i Urban City radio 2 koji je i dan danas pokazao da je bio pravi pogodak jer je slušaniji od prvog, a kasnije i od svog mlađeg brata Urban City radija 3.

DJ rezidentura u Bambi parku 2009.
DJ rezidentura u Bambi parku 2009.

Da se reči previše ne bi potrošile oko radija i ovog osmog rođendana, preskočiću neke godine koje su dolazile i sve razne moguće probleme koje su pratile rad Urban City radija kao što su internet, striming, domen, hosting, pa i mržnja određenih ljudi, ako se tako uopšte mogu nazvati prema nečemu što ni na koji način ne predstavlja konkurenciju u zaradi tih nazovimo velikih firmi ili bar koji misle da jesu, a i ubedili su sebe u to posle mnogo godina.

Kako se godinama internet i sama tehnologija od te 2009. godije širila i razvijala, od onih “glupih telefona” dobili smo najsavremenije sa sve više mogućnosti, pa se i na taj način širilo ime Urban City radija kao i mogućnosti.

Ljubičevske Konjičke igre 2010. i puštanje muzike sa glavne bine i iste večeri žurka u tadašnjem Crystal park-u
Ljubičevske Konjičke igre 2010. i puštanje muzike sa glavne bine i iste večeri žurka u tadašnjem Crystal park-u

Od samog početka pa i do današnjeg dana Urban City radio niko nije finansirao, donirao, ulagao bilo kakvim novčanim sredstima osim privatnih jedva skupljenim sredstvima za one osnovne stvari, da ne zvuči kao žaljenje, postoji mnogo medija u Srbiji koji zaslužuju više naravno, ali su u sličnoj situaciji. 2012. godine dobijamo poziv glavne menadžerke EXIT festivala oko saradnje koja traje naravno i danas, što sa još jedne strane predstavlja snagu ideje i borbe za prave vrednosti u Srbiji, ali i na lokalnom i regionalnom nivou, da se želja, kvalitet i iskrenost prema najbitnijem faktoru – LJUDIMA koji nas prate bude na pravom mestu, gde ćemo pre svega prihvatiti kritike i zamerke koje se naravno javljaju kroz ovakav posao, ali ne i mržnju, jer nema mesta za mržnju!

Da misao iz prethodnog pasusa ne bi pobegla negde, sredinom 2015. godine inicijativa je počela da se širi ka facebook stranici, koja je u tom trenutku brojala oko 600 fanova. Objavljivanjem raznih zanimljivosti, udarnih vesti, deljenjem drugih web portala oko određenih aktuelnosti, ali pre svega muzičkim dešavanjima, stranica je rasla, pa je tako sredinom 2016. godine brojala oko 3500 fanova.

Velikim zalaganjem da ta neka bitna vest, naročito vezana za Požarevac i okolinu kroz slike pogrešno i bahatog parkiranja automobila i svega onoga što je u tom trenutku bio zaštitni znak stranice okupljao je iz dana u dan sve više građana Požarevca, a do današnjeg dana ima nas nešto više od 13.000 što Urban City čini među najpopularnijom stranicom na facebook-u u Braničevskom okrugu.

Medijsko sponzorstvo tada čuvenog Belgrade Foam Fest-a u Beogradskoj areni 2009/2010.
Medijsko sponzorstvo tada čuvenog Belgrade Foam Fest-a u Beogradskoj areni 2009/2010.

Posle više meseci razmišljanja, proračuna, 27. oktobra 2016. godine lansiran je i zvaničan web portal Urban City radija, koji je na neki način pokrenuo celu ovu priču na neki viši nivo, onaj koji je falio sve ove godine.

Danas 5. marta web portal Urban City je najčitaniji web portal u Braničevskom okrugu koji kao zaštitni znak ima vesti koje su u većini slučajeva najbrže i najneutralnije u bilo kom smislu, a u interesu svih onih koji nas iz dana u dan prate sve više.

05. mart 2009. – 05. mart 2017. NASTAVIĆE SE

 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI