Preteška đačka torba, jedan od uzroka deformiteta kičmenog stuba. Kod četvrtine dece, na sistematskim pregledima uočava se loše držanje tela koje prethodi deformitetima kičmenog stuba, najčešće skoliozi, odnosno krivljenju kičmenog stuba u stranu ili pak krivljenju kičme napred ili nazad.

Tim povodom, dr Snežana Stojković, pedijatar u školskom dispanzeru u Požarevcu, izjavila je da se deformiteti javljaju već od trećeg razreda osnovne škole.

– Već u prvom, odnosno trećem razredu, obraćamo pažnju na deformitete kičmenog stuba i uglavnom kod većine dece vidimo loše telesno držanje, a kod pojedine dece počinje skolioza.

Ona kaže da su “krivci” lošeg telesnog držanja, između ostalog, đačke torbe, koje su preteške za mlađi uzrast.

– Đačke torbe su baš teške i mi to primećujemo na sistematskim pregledima, ističe Stojkovićeva i dodaje da se ta deca upućuju fizijatru da rade određene vežbe, kako ne bi došlo do značajnijeg krivljenja kičmenog stuba i nošenja midera. Kao jedan od vidova prevencije su bavljenje fizičkom aktivnošću, posebno sportom koji istežu kičmu i kičmeni stub, pravilno držanje tela i lakše đačke torbe.

– Veoma je bitno da se izvrši restrikcija nošenja školskog pribora. Vidim da pojedina dečica čak i vuku torbe, jer je problem da ih nose pošto su teške. Čim se uoči deformitet odmah se mora reagovati, jer ukoliko se deformitet uoči u kasnijem uzrastu odnosno kod starijih učenika, tada je već kasno i sledi nošenje midera, naglašava Stojković.

Kao jedno od rešenja nameću se školski ormarići kako đaci ne bi svakog dana nosili rančeve pune knjiga. U većini požarevačkih osnovnih škola uglavnom nema ormarića za odlaganje školskih knjiga. Učiteljice u osnovnoj školi “Dositej Obradović” kažu da u njihovim učionicama uglavnom ima ormarića za mlađi uzrast, dok učenici starijih razreda nemaju gde da odlažu knjige i školski pribor, te su im rančevi preteški.

Dobrovoljni prilozi za ormariće

Direktor Osnovne škole “Kralj Aleksandar I” Goran Seger kaže da u pojedinim učionicama u školi ima ormarića, ali da je to nedovoljno. “Mi ćemo uskoro organizovati akciju prikupljanja priloga za kupovinu školskih ormarića. Naime, nastavnički hor u našoj školi održaće koncert u Centru za kulturu, gde će se prikupljati dobrovoljni prilog kako bi učenicima ove škole obezbedili školske ormariće”, izjavio je Seger.

KOMENTARIŠI