60. rođendan “fiće”

60. rođendan “fiće”

Kada neki automobil proslavlja 60. rođendan jasno je da se radi o vozilu koje je dizajnirano tako da pleni srca mnogobrojnih, veoma različitih, generacija kupaca

Kada neki automobil proslavlja 60. rođendan jasno je da se radi o vozilu koje je dizajnirano tako da pleni srca mnogobrojnih, veoma različitih, generacija kupaca.

 Takav slučaj je i sa “fijatom 500” koji je juče proslavio 60. rođendan. Svečano je na svim kontinentima, u svim zemljama u kojima se ovo vozilo, i dalje, prodaje sa velikim uspehom.

Obeležavanje ovog velikog jubileja, kompanija “Fijat-Krajsler automobili” započela je još početkom godine pod sloganom “Zauvek mlad”. Kroz mnogobrojne spotove, ali i osmišljene “hepeninge” u najvećim svetskim metropolama, poput Pariza, Londona, Madrida… “fijat 500” je predstavljan ne samo kao vozilo iz takozvanog “lajf stajl” segmenta, već i kao modna ikona.

Priča o “fijatu 500” počela je davne 1957. godine kada je legendarni italijanski mag dizajna Dante Đakoza osmislio automobil sa dvoja vrata, dug svega 2,97 metara, a širina i dužina iznosile su po 1,32 m), sposoban da preveze četvoro odrasla putnika. Pod haubu se u početku ugrađivao motor od 479 kubika sa dva cilindra i svega 13 “konjića”.

Automobil je nazvan “nuove 500” (“novi 500”), i smatran je naslednikom “500 topolino” modela.

“Ćinkvećento” je odmah osvojio srca italijanskih vozača, iako je bio čak za 24,5 centimetra kraći od “fijata 600” lansiranog dve godine ranije. Da razjasnimo odmah, naš “fića” koji je pravljen u Kragujevcu zapravo je “fijat 600”, a ne “fijat 500”, tako da je sadašnji “500 L” u neku ruku “potomak” “fijata 500” a ne starog, legendarnog “fiće”.

Automobil kojeg su počeli da obožavaju prvo Italijani, a zatim i ostali Evropljani, stigao je i do Amerike, a proizvodio se jedno vreme i na Novom Zelandu, gde su ga zapamtili kao “fijat bambina”.

Proizvodnja je prestala 1975. godine, a prodato je oko 4.250.000 svih verzija!

“Fijat 500” je nasledio model “fijat 126” (dizajn Serđo Sartoreli) koji se proizvodio od 1972. do 2000. godine (u Poljskoj), a kod nas se prodavao kao “zastava 126”, jer se jedno vreme sklapao i u Kragujevcu. Možda i zato, ali i verovatno impresionirani ogromnim uspehom novog “minija”, kojeg je “oživeo” nemački BMV, i nešto manjim uspehom nove “bube” koju je na scenu vratio “Folksvagen” i torinski auto-gigant rešio je da da novi mandat “fijatu 500”.

Tako je na 50. rođendan “ćinkvećenta” javnosti predstavljen novi “fijat 500”, a od te 2007. godine do danas, ispisana je jedna neverovatna priča o uspehu automobila za koji Italijani kažu da ne samo simbolizuje njihov, neprevaziđeni dizajn, već i stil života – “la dolče vita” na četiri točka…

SLATKE MUKE

Posle osam uspešnih godina, od “restarta” prozvodnje “fijata 500” došlo je vreme, bar prema čelnicima “Fijata” da se osveži, restilizuje novi model.

– To je bio gotovo nemoguć zadatak – pričao nam je te 2015. u Torinu jedan od dizajnera na novinarskoj prezentaciji. – Šta uraditi, šta poboljšati na savršenstvu?

BROJKE

* 3.546 mm je dužina
* 1.627 mm je širina
* 1.488 mm je visina

KOMENTARIŠI