Advokati štrajkuju od ponedeljka 1. oktobra

Advokati štrajkuju od ponedeljka 1. oktobra

Najavljenim protestom advokati Srbije žele da podsete javnost koliko je neophodna delotvorna zaštita advokata u obavljanju advokatske službe, „što je pretpostavka za funkcionisanje pravosuđa u svakoj pravnoj državi“

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda stupiće u ponedeljak 1. oktobra u jednodnevni štrajk na celoj teritoriji Srbije izražavajući nezadovoljstvo zbog izostanka vidljivih pomaka i konkretnih rezultata u rasvetljavanju krivičnih dela napada na advokate, saopštile su danas advokatske komore Srbije i Beograda.

Advokati protestom skreću pažnju da „tužilaštvo i policija, koji su isključivo odgovorni za sprovođenje istrage i otkrivanje izvršilaca krivičnih dela, već duži niz godina nemaju odgovarajući učinak i pokazuju veliku inertnost pri preduzimanju istražnih radnji“ za krivična dela počinjena prema advokatima.

Advokatura je, kako se navodi, nezadovoljnja jer je Republičko javno tužilaštvo, zbog navodne zaštite interesa istrage ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, prekinulo komunikaciju sa predstavnicima Advokatske komore Srbije.

„Ovakvo postupanje ocenjujemo kao pokušaj prikrivanja izostanka rezultata i nepoštovanje postignutog dogovora da se advokatura redovno obaveštava o toku ove istrage“, naglašeno je u saopštenju.

Najavljenim protestom advokati Srbije žele da podsete javnost koliko je neophodna delotvorna zaštita advokata u obavljanju advokatske službe, „što je pretpostavka za funkcionisanje pravosuđa u svakoj pravnoj državi“.

Dve komore pozdravljaju rad Stalnog tela za praćenje napada na advokate u delu koji se odnosi na rad na unapređenju krivičnopravne zaštite advokata uvođenjem novog krivičnog dela „Napad na advokate“, kao i na donošenju Opšteg obaveznog uputstva svim tužilaštvima za hitno postupanje povodom krivičnih dela učinjenih na štetu advokata, navedeno je u saopštenju AKS i AKB.

KOMENTARIŠI