Grčka će i ove sezone biti neprikosnovena za srpske turiste. To će se, očekuju turistički radnici, pokazati i na predstojećem Sajmu turizma, koji se održava od 23. do 26. februara. I dok će nam Heleni biti glavni domaćini, ljubitelji vrhunskih hotela, po znatno povoljnijim cenama, neće, pokazuju prvi podaci, odustati od odlaska u Tursku, ali i u Egipat. Ove destinacije, posle drastičnog urušavanja zbog terorističkih napada, ponovo se “vraćaju u igru”.

 Geografska mapa odlaska naših turista najpreciznije će se ipak znati posle predstojeće sajamske manifestacije.

Očekivanja od Sajma turizma su velika, jer ima više izlagača, a neka predviđanja su da će biti i oko 100.000 posetilaca – kaže Milan Lainović, direktor turističke agencije “Belvi”. – Sajamski popusti biće i do 50 odsto, u zavisnosti od apartmana ili hotela. Grčka će, sigurno, kao i prethodnih godina, biti najaktuelnija.

Prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Turska je prošle godine imala 60 odsto manje putnika nego u 2015. godini. Ove sezone očekuje se da će rast turista biti do 20 odsto, ali i da će cene biti približne prošlogodišnjim. Politička situacija u ovoj zemlji “oborila” je cene boravka turista u najluksuznijim hotelima na turskoj obali. Da je još ipak rano govoriti koliko će uspeha imati Turska i Egipat, smatra Zlatan Savković, iz agencije “Fibula”.

Ima aranžmana za Tursku koji su i za 60 odsto jeftiniji sad – priča Savković. – Avio-prevoz, hotel sa pet zvezdica, sedam dana, staju 350 evra.

Kako ukazuje Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, nema dileme da mnogi neće odustajati od Turske, jer je sve urađeno da se obezbedi deo obale gde dolaze turisti.

12-agencije-popustima-(2)-min

Ruski turisti su se vratili, veće je interesovanje nego prošle godine, a očekujemo da će taj trend početi da raste – kaže Seničić.

Što se Grčke tiče, tu zemlju godišnje poseti između 650 i 700 hiljada naših ljudi, i to organizovano, preko agencija. Zvaničan podatak iz Grčke govori da je prošle godine u zemlji Helena boravilo oko 900.000 turista iz naše zemlje.

Bugarska i Crna Gora beleže rast prodatih putovanja preko agencije, a Italija i Španija sada već imaju ozbiljan broj naših gostiju – kaže Seničić.

SVETSKI KUVARI U BEOGRADU

U okviru Sajma turizma biće održan i Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, gde će biti prikazani najnoviji trendovi u spremanju i serviranju hrane i pića. Prvog dana su “Dani Mediterana”, a u petak će posetioci moći da uživaju u specijalitetima od telećeg mesa, koje će spremati slavni holandski kuvar Edgar Burs.

Za sajamski vikend, u subotu, hranu će spremati kuvar iz Hongkonga Tat Ming Fung, a u nedelju su dani Italije, uz maestra u kuhinji Roberta Gilja.

KOMENTARIŠI