Akcija pojačane kontrole saobraćaja u zonama škola u Požarevcu

Akcija pojačane kontrole saobraćaja u zonama škola u Požarevcu

Pripadnici Policijske uprave u Požarevcu preduzeće, na početku i u toku nove školske godine, niz preventivnih mera i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti učenika osnovnih i srednjih škola i bezbednosti školske imovine.

U toku avgusta predstavnici Policijske uprave Požarevac održali su sastanke sa predstavnicima školske uprave Požarevac i direktorima svih škola sa područja Braničevskog okruga.

U toku septembra, saobraćajni policijski službenici obavljaće pojačane kontrole saobraćaja na putevima, ulicama i raskrsnicama u zonama škola, kojima se najčešće kreću učenici pri dolasku u školu i po povratku kući, zavisno od rasporeda školskih časova. Akcija će, po potrebi, biti nastavljena i u oktobru.

Pojačane kontrole saobraćaja biće posebno usmerene na sankcionisanje prekršaja vožnje nedozvoljenom brzinom i nepropuštanje pešaka, posebno đaka, na obeleženim pešačkim prelazima.

Najveća pažnja biće posvećena učenicima koji prvi put polaze u školu i kojima će saobraćajna policija pružati pomoć na prilazima školama. U septembru i oktobru, đacima – prvacima biće održana serija predavanja o bezbednom učešću u saobraćaju.

Takođe, policija će pojačati patrolno-pozorničku delatnost u blizini škola, posebno na mestima gde su uočeni češći bezbednosni događaji. Aktivnosti će biti usmerene na suzbijanje i otkrivanje eventualnih krivičnih dela, posebno sa elementima nasilja i u vezi posedovanja i prodaje opojnih droga u zonama škola.

Školski policajci intenzivno će obilaziti škole u cilju pružanja pomoći i efikasnije zaštite učenika i školske imovine.

U okviru preventivnog delovanja, pripadnici Policijske uprave u Požarevcu i Odeljenja za vanredne situacije, u saradnji sa školskim upravama na području Braničevskog okruga, u septembru počeće realizaciju projekta “Osnovi bezbednosti dece”.

Projekat Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće realizovan u toku cele školske godine, u svim odeljenjima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, a obuhvata sledeće nastavne teme:

1. Policija u službi građana,
2. Nasilje kao negativna društvena pojava,
3. Bezbednost dece u saobraćaju,
4. Prevencija i zaštita dece od zloupotreba opojnih droga i alkohola,
5. Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža,
6. Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima,
7. Zaštita od požara,
8. Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda.

Za predavanja su zaduženi naročito obučeni policijski službenici koji poseduju sertifikat za rad sa maloletnicima.

Cilj Projekta je razvoj bezbednosne kulture učenika, u smislu njihove edukacije o bezbednosnim rizicima i pretnjama kojima mogu biti izloženi, načinima prevencije i veštinama ostvarivanja bezbednosne zaštite.

KOMENTARIŠI