Ako od danas ispričate “masni vic” možete u ZATVOR!

Ako od danas ispričate “masni vic” možete u ZATVOR!

Na snagu danas stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu ali i da ojača ugrožene.

Tako će žrtve ponižavajućih komentara, viceva, dobacivanja ili nekog drugog vida neprimerenog ophođenja koje vređa njihovo dostojanstvo, imati mogućnost da osobu koja ih dovodi u taj položaj prijave za krivično delo “polno uznemiravanje”.

 Ova dela, pored još tri nova, predviđena su dopunama Krivičnog zakonika Srbije i od sutra će se primenjivati u srpskom pravnom sistemu.

Zakon predviđa niz novina uključujući i mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom.

Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Zakon predviđa i strože mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovarajući način i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske službenike.

Previđena je i prekršajna odgovornst za državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je pre šest meseci u parlamentu.

Za masni vic do tri godine robije

Ako vam neko ispriča masni vic, a vama je to smisao humora i ne osećate neprijatnost naravno da niko neće krivično odgovorati zbog toga. Ali ako upozorite pričaoca takvih viceva da vam je neprijatno i da takve teme više ne pokreće, a on nastavlja to da radi – znači da ima nameru da vas ponižava i stvara uvredljivu sredinu, naveo je juče u izjavi za Tanjug zamenik tužioca i član Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

“U tom slučaju takvo lice će odgovarati za izvršenje krivicnog dela polno uznemiravanje”, naveo je zamenik tužioca.

On je napomenuo da je, prema zakonskom opisu krivičnog dela, potrebno da se desi više radnji kojima se stvara neprijatna i uvredljiva atmosfera.

“Izvršilac ovog dela može da bude partner, ali i kolege s posla koji vas dovode u takve situacije”, naveo je Stefanović.

Zaprećena krivična sankcija za osnovni oblik dela je novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci, a ukoliko je delo izvršeno prema maloletniku, kazna zatvora je od tri meseca do tri godine.

KOMENTARIŠI