Ako ste novinar i koristite USB disk – čuvajte se

Ako ste novinar i koristite USB disk – čuvajte se

Medijska kuća u Ekvadoru morala da je pozove policiju nakon što je eksplodirao USB disk kada ga je jedan novinar ubacio u svoj računar. Prema pisanju medija, USB je bio “podešen” tako da aktivira malu količinu RDX-a, vojnog eksploziva, kada se uključi u PC preko USB porta.

Srećom niko nije bio povređen, javio je AP, prenosi Benchmark. Policija je nakon cele situacije utvrdila da je samo polovina eksploziva unutar USB-a bila aktivirana. Četiri druga USB diska sa eksplozivom su poslata novinarima i novinskim agencijama u Ekvadoru, od kojih tri nisu eksplodirala, a poslednji su presreli radnici pošte pre nego što je stigao na željenu adresu.

Policija za sada ima jednog osumnjičenog, ali je uviđaj u toku.

USB disk i nije tako bezazlen

Sumnja se na organizovani kriminal. Novinar koji je nesvesno izazvao eksploziju, Lenin Artijeda, pokriva kriminal i korupciju u Ekvadoru, gde se svake godine dešavaju stotine napada na novinare i medijske kuće.

Iako improvizovane USB bombe do sada nisu uspele da povrede nikoga, čak i mala količina eksploziva unutar plastičnog ili metalnog kućišta mogla bi da izazove ozbiljne povrede zbog šrapnela.

Novinari u Ekvadoru i drugde, od sada moraju da vode računa i kada su u pitanju USB “flešići”.

KOMENTARIŠI