Aktivnosti Udruženja „Od knjige do duše“ u 2018. godini

Aktivnosti Udruženja „Od knjige do duše“ u 2018. godini

Ove godine, članovi Udruženja imali su više aktivnosti

Udruženje „Od knjige do duše“ iz Kostolca je nevladino, neprofitno udruženje, osnovano radi očuvanja i promocije kulture, nacionalne tradicije i običaja ovog kraja. Udruženje je sastavljeno od entuzijasta i kreativaca, koji žele svojim radom i zalaganjem da pomognu u razvijanju i promovisanju zajednice u kojoj žive.

Ove godine, članovi Udruženja imali su više aktivnosti. Neke od njih su: izložba tradicionalnih srpskih posnih jela, nekoliko izleta edukativnog karaktera, poseta Viteškom turniru u Despotovcu, poseta Prirodnjačkom centru u Svilajncu, poseta Salašu u Sremu… Bili su i domaćini štićenicima Doma za lica ometena u razvoju u Stamnici – priredili su im obilazak Arheološkog parka „Viminacijum“, obilazak Kostolca i ručak.

Povodom stogodišnjice od ubistva ruske carske porodice, Udruženje je priredilo filmsku projekciju i predavanje „Romanovi, poslednja ruska carska porodica“. Predavanja su održana u Kostolcu, Golupcu i Požarevcu. Nakon filmske projekcije, na temu stradanja carske porodice, razlozima koji su doveli do toga i do sada istorijski potvrđenim i nepotvrđenim teorijama ovog ubistva, govorili su istoričari: Zoran Pešić, profesor istorije u Tehničkoj školi sa domom učenika „Nikola Tesla“ u Kostolcu, Ivan Milković, profesor istorije u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Kostolcu i Slobodanka Cvetković, viši arhivista u Istorijskom arhivu u Požarevcu. Moderatori večeri bili su: Renata Minić, predsednica Udruženja, Marija Kopun, potpredsednica Udruženja, u Golupcu – Slavica Ilić, direktorka Narodne biblioteke u Golupcu i u Požarevcu – Dragi Ivić, direktor Kulturnog centra u Požarevcu.

KOMENTARIŠI