AMBROZIJA: Pokošena na području Doma Crvenog Krsta na Tulbi

AMBROZIJA: Pokošena na području Doma Crvenog Krsta na Tulbi

Danas je održana akcija košenja ambrozije u 10 časova na Tulbi u okviru kompleksa Doma Crvenog Krsta iz Požarevca.

U okviru akcije sistematskog suzbijanja ambrozije na području grada Požarevca, danas je pokošena ova alergena biljka kod Doma Crvenog Krsta na Tulbi.

Prema rečima šefa štaba za sistematskog suzbijanja ambrozije na području grada Požarevca, Dejana Rakića – Ove godine grad je izdvojio 3.000.000 rsd za uništavanje ove alergene biljke. Kod  Doma Crvenog Krsta na Tulbi danas je pokošeno oko 1h (hektara) površine pod ovom alergenom biljkom i sprečeno je njeno cvetanje i širenje.

Foto: Urban City

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiofolia) je rod invazivnih korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. U narodu je poznata i pod nazivima limundžik, opaš, parložna trava, pelenasta ambrozija, amerikanka i fazanuša.

Foto: Urban City

Ambrozija je jednogodišnja biljka visine od 20 cm do 2 m. Koren je vretenast, stablo je uspravno, razgranato, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama, jako izrezanim, sa uskim režnjevima. Presek stabla je četvrtast ili okrugao.

Dugoročni cilj ovog programa je suzbijanje ambrozije, kao invazivne vrste korova, smanjivanje njene populacije iz godine u godinu i dovođenje njene brojnosti na tolerantni nivo.

U predhodnom periodu je pokošena ambrozija na području Gradske bolnice a sve akcije košenja izvodi preduzeće “EKO-SAN” iz Beograda.

Sledeća akcija košenja ambrozije biće na potezu hipodroma u Požarevcu tj potez između ulice Stiške i ulice Ilije Gojkovića.

Foto: Urban City

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI