Antitela lame i kamile delotvorna u lečenju kovida

Antitela lame i kamile delotvorna u lečenju kovida

Foto: Pixabay // ilustracija

Imuni sistem kamila i lama ima neobičnu karakteristiku da proizvodi sitna antitela koja se zovu nanotela.

Stručnjaci Javnog zdravstva Engleske su lek protiv kovida koji se temelji na antitelima lama proglasili jednim od najdelotvornijih ikad testiranih, piše “Telegraph”.

Istraživači s Instituta “Rosalind Franklin” sa sedištem u Oksvodršajeru, istraživali su upotrebu antitela lame za lečenje kovida 19 još otkad se virus prvi put pojavio u Velikoj Britaniji 2020. godine.

Teorija se vrti oko neobične karakteristike imunog sistema životinja iz porodice “Camelidae”, koja uključuje kamile i lame, koji proizvodi sitna antitela koja se zovu nanotela.

Deluju na isti način kao i ljudska antitela i okružuju invazivni patogen, ali su znatno manja, što im omogućuva da bolje neutralizuju svaku pretnju.

Kako bi proizveli nanotela specifična za kovid, istraživači su u lamu zvanu Fifi sa univerziteta u “Readingu”, ubrizgali protein šiljka koronavirusa, što je deo virusa pomoću kojeg se virus veže i ulazi u ljudske ćelije.

Ovim eksperimnetom, Fifi se nije razbolela, ali njen imuni sistem počeo je da proizvodi nanotela protiv proteina koronavirusa.

Istraživači su ih potom izvukli putem uzoraka krvi i kombinovali u tri lanca kako bi povećali njihovu sposobnost vezivanja za viruse, a zatim su ih masovno proizveli u laboratoriju.

Laboratorijski testovi Javnog zdravstva Engleske, Univerziteta u Oksfordu i Instituta “Rosalind Franklin” otkrili su da je lečenje nanotelima lame dramatično smanjilo težinu bolesti kod životinja.

Utvrđeno je da je upotreba tri spojena nanotela delotvornije protiv izvorne i alfa varijante kovida.

Dodavanjem četvrtog nanotela uspešno je započelo lečenje beta varijante, za koju su naučnici strahovali da bi mogla da izbegne antitela nastala vakcinisanjem.

Profesor Majls Karol, zamenik direktora Nacionalne službe za infekcije pri Javnom zdravstvu Engleske, rekao je:

“Iako je ovo istraživanje još u ranoj fazi, ono otvara značajne mogućnosti za korišćenje delotvornih tretmana nanotelima za kovid 19. Ovo su najdelotvornija sredstva za neutralizaciju Sars-CoV-2 koje smo ikada testirali”, kaže on.

“Verujemo da jedinstvena struktura i snaga nanotela doprinose njihovom potencijalu kako za prevenciju, tako i za lečenje Kovida 19 i radujemo se zajedničkom radu na nastavku kliničkih studija”, kazao je.

Profesor Rej Ovens, rukovodilac proizvodnje proteina na Institutu “Rosalind Franklin” i vodeći autor studije, kaže:

“Nanotela imaju niz prednosti u odnosu na ljudska antitela. Jeftinija su za proizvodnju i mogu direktno da dođu do telaputem spreja za nos, pa se mogu primeniti i kod kuće, umesto da im je potrebna injekcija. Ovo bi moglo biti korisno u smislu jednostavne upotrebe od strane pacijenata, ali takođe znači i lečenje direktno na mestu infekcije u respiratornom traktu”, rekao je.

Profesor Džejms Neismit, direktor Instituta “Rosalind Franklin”, koji je pomogao u istraživanje, rekao je:

“Jako je važno da imamo lekove uz pomoć kojih može da se leči virus, pogotovo, jer se celi svet ne vakciniše istom brzinom i postoji rizik od pojave novih varijanti koji napadaju imunitet i vakcinisanih”, kazao je on.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Nature Communications”.

KOMENTARIŠI