Apel povodom 1. maja: Štitite šume od požara, oprezno kad ROŠTILjATE, okrećete...

Apel povodom 1. maja: Štitite šume od požara, oprezno kad ROŠTILjATE, okrećete prase i slično!

Povodom predstojećih prvomajskih praznika kada građani tradicionalno borave u prirodi, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje da se učini sve kako bi se sprečio eventualni nastanak šumskih požara.

U saopštenju Ministarstva građani se pozivaju da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena i da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

foto: Urban CIty

Ukoliko uoče požar da odmah obaveste MUP-Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu.

Odredbama člana 47. Zakona o šumama zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo.

Takođe, odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu, podseća se u saopštenju.

Foto: Privatna arhiva

Imajući u vidu navedeno, Uprava za šume će preko Republičke šumarske i lovne inspekcije u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu navedenih odredbi.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine očekuje podršku i pomoć nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta kao i udruženja građana ljubitelja i zaštitnika prirode, da u ovoj akciji podrže apel i uključe se u zaštitu šuma od požara.

KOMENTARIŠI