Apel studentima da iskoriste septembar da se vakcinišu

Apel studentima da iskoriste septembar da se vakcinišu

Foto: Pixabay // ilustracija

Mladima treba objasniti zbog čega je važno da se vakcinišu, ne treba ih zbunjivati raznim porukama nego vrlo jasno reći da je vakcina bezbedna, da je dobro da se vakcinišu, pre svega zbog njih, da budu solidarni prema svojoj porodici, starijoj populaciji i svojim kolegama, kaže za RTS doktorka Mila Paunić iz Studentske poliklinije Beograd i poziva studente da iskoriste septembar pred početak školske godine da se vakcinišu.

Studenti mogu da dobiju vakcinu i na Studentskoj poliklinici. Do sada je dato oko 12.500 vakcina stedentima.

Prema rečima doktorke Paunić, među studentima koji su pozitivni na testu poslednjih dvadesetak dana vidi se da je jedna četvrtina studenata vakcinisana.

“Kada uradimo epidemiološke ankete vidimo da su kliničke slike daleko lakše nego kod studenata koji nisu vakcinisani”, poručuje dr Mila Paunić.

Dodaje da u Studentskoj poliklinici dnevno bude oko 100 pregleda i da ima hospitalizovanih studenata.

“U ovom trenutku u stacionaru imamo deo koji je non kovid i deo za kovid i stacionar je skoro pun. U slučaju povećane potrebe hostel ‘Lola’ će se otvoriti vrlo brzo”, kaže dr Paunić.

Dodaje da se studenti najčešće zaraze na putovanjima tokom letnjih meseci, a sada su to skupovi kao što su koncerti, žurke, rođendani i na trećem mestu je porodica.

Smatra da ovo nije najteži period, ali je sa pretnjom da može da bude veoma ozbiljan.

“Studentski domovi će veoma brzo biti puni i tada je to veći problem u smislu kontrole infekcije i verujem da će se sledećih nedelja pogoršavati situacija”, naglašava doktorka Mila Paunić.

KOMENTARIŠI