Više domaćih turista u julu u Srbiji nego 2019. godine za 22%

Više domaćih turista u julu u Srbiji nego 2019. godine za 22%

Foto: Urban City / B.P.

Srpski turizam se oporavlja nakon loše 2020. godine. Turistički radnici veruju da je najgore za nama i da od proleća dolaze još bolja vremena.

Domaći turistisu i letos više boravili u zemlji nego što su putovali u inostranstvo. Simona, studentkinja književnosti, kaže ovog leta obišla je Kopaonik, Zlatibor, Kragujevac, Kraljevo, Niš i Novi Sad.

“Predivna je zemlja, zemlja dobrih ljudi, dobrog vina, odlične hrane i tu je možemo porediti sa Turskom, koju takođe obožavam. Zato razni turisti dolaze, ali nažalost, naši ljudi slabo poznaju Srbiju i njene lepote, kulturu, istoriju”, smatra Simona.

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Srbija ove godine ima za trećinu više turista nego prošle godine, ali i za trećinu manje nego 2019. godine.

“Ono što je važno i što je vrlo optimistično jeste činjenica da su domaći turisti u julu ove godine boravili u Srbiji za 22 odsto više nego u 2019, koja je bila rekordna za srpski turizam”, ukazuje direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Banje su letos bile popunjene preko 90 odsto. Najviše Vrnjačka Banja i Sokobanja. Izuzetno toplo leto, mnoge je odvelo na planine.

SOKOBANJA, Foto: Urban City // B.P.

“Mi poredimo ovu godinu sa 2019. jer prošla godina nije za poređenje. Naši rezultati su nešto malo bolji nego 2019, sve u svemu veoma smo zadovoljni letnjom sezonom”, navodi Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije.

Beogradu se vraćaju strani gosti. U poređenju sa rekordnom 2019, manje ih je za svega petinu.

“Kako smo se nadali, dobro smo se udali. Ono što je dobro jeste da ćemo i u septembru imati goste, tako da ćemo lepo zaokružiti ovu letnju sezonu”, kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja (HORES).

Foto: Urban City / B.P.

Imali smo goste iz 62 države. Najveći skok je broj turista iz Rusije – dvostruko više nego pre korone.

“Na ruskom tržištu treba imati strpljenja. To je zaista veliko tržište, ali kad ga jednom osvojite, onda brojevi stalno rastu. I naravno, da ne zaboravim Turke, koji su se u punom broju vratili na srpsko tržište i ovih proteklih nekoliko letnjih meseci, kao da korone i nema”, navodi Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

A korone pre ili kasnije više neće biti. Sada je važno sačuvati resurse i kadrove, kako bismo postkovid talas turista spremno dočekali.

KOMENTARIŠI