ASNS traži da minimalac odmah bude najmanje 50.000 dinara

ASNS traži da minimalac odmah bude najmanje 50.000 dinara

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS zahteva da minimalna zarada iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata, navodi se u saopštenju.

Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi, kako se ističe, medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50 odsto zaposlenih i njihovih porodica. “ASNS još jednom upozorava i Vladu i ‘reprezentativne sindikate’ i poziva da se, u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu, elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije”, ističe ovaj sindikat.

„Pored velikih tema kao što su Zadruga 6, ko peva na roštiljijadi i drugih od suštinske važnosti za život ove nacije, utvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana ove Zemlje. Pregovori su, i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik (Srbije) najvio“, navodi ASNS.

Šta u stvarnom životu radnicima donosi nova minimalna zarada kada su cene povrća povećane 30 odsto, mesa 17 odsto, mleka 18 odsto, i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 kvadrata za sledeću zimu treba namanje 100.000 dinara ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji, pita ovaj sindikat.

„Projektovana porošačka korpa približava se iznosu od 100.000 dinara i praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju. I, potpuno je jasno da se teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije. Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca“, ukazuje sindikat.

Kako ističe ASNS, u uslovima našeg „potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema – gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu“.

„Pri tom se prebogata država ne odriče ni dinara prihoda, banke i osiguranja nesmetno nastavljaju ordinarnu pljačku građana, razni lobiji svih vrsta ostvaruju enormne profite, izvršitelji rade prekovremeno, a radnici neka budu zahvalni i presrećni sa novom minimalnom zaradom od 40.000 mesečno“, navodi ASNS.

Sindikat zahteva da minimalac bude najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje već za isplatu septembarskih plata. To bi, kako se objašnjava, omogućilo da polovina zaposlenih prima platu do 80.000 dinara (takozvana medijalna zarada).

ASNS je upozorio Vladu i sindikate koji pregovaraju o minimalcu da se „uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem lementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije“.

KOMENTARIŠI