Osmoro dece i četvoro odraslih povređeno je kada je autobus srpskih registarskih tablica upao u jarak u Bugarskoj. Niko nije životno ugrožen.

Poginulih nema, a 12 osoba je povređeno – osmoro dece i četvoro odraslih. Oni su prevezeni u bolnicu u Staroj Zagori, koja je najbliža mestu nesreće.

Ambasador u Bugarskoj Željko Jović je, pozivajući se na informacije iz bugarske policije, rekao da se u bolnici nalazi 46 državljana Srbije, kao i da nema teže povređenih. Prethodno su mediji preneli da su teže povređeni jedna odrasla osoba i jedno dete.

Kako javljaju tamošnji mediji, autobus koji je prevozio članove folklornog ansambla sa letovališta na Crnom moru upao je u jarak, a uzrok udesa još zvanično nije poznat.

Jedna od putnica u autobusu je rekla da je vozač bio odmoran i naspavan, ali je i objasnila šta se dogodilo u momentu kada je skrenuo s puta.

“Jedan otac je hteo da sedne napred s detetom koje nije moglo da se iskašlje. Vozač je hteo da mu spusti sedište jer on nije znao kako. Kako se vozač nagnuo da ga spusti, tako je skrenuo s puta”, rekla je za BTV ta putnica i dodala da je u autobusu bili 49 ljudi.

Na mesto nesreće bile su upućene ekipe lekara iz Nove i Stare Zagore, vatrogasne jedinice i policije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar krenuo je sinoć za Sofiju kako bi obišao naše povređene državljane, upoznao se sa stepenom njihovih povredea, ali i da se dogovori sa bugarskim kolegama o daljim koracima u njihovom lečenju, i da razmotri da li je potrebna neka dodatna pomoć povređenima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je ranije sa bugarskim kolegom Nikolajem Milkovim o stanju putnika. Kako je saopšteno, sva povređena deca su hospitalizovana i dva ministara će biti u stalnoj vezi zbog razmene informacija o njihovom oporavku. Milkov je izrazio nadu da će roditelji uskoro moći da budu sa svojom decom.

Nakon nesreće bila se formirala kilometarska kolona na auto-putu ka Sofiji, ali je napravljen koridor kojim su se kretala vozila hitne pomoći.

KOMENTARIŠI