Britanac Džejms Hovels, koji je greškom u đubre bacio hard drajv sa 7.500 bitkoina, nudi 70 miliona dolara lokalnim vlastima da mu dozvole da iskopa deponiju, piše Si-En-En.

Posle priče o nemačkom programeru koji je zaboravio lozinku naloga na kojem ima 220 miliona dolara u bitkoinima, dolazi još jedna slična priča samo sa druge strane Atlantika.

Britanski IT stručnjak je greškom bacio hard drajv još 2013. godine, a do 7.500 bitkoina je došao „rudareći“ za njima četiri godine ranije kada kriptovaluta nije mnogo vredela.

Kada je vrednost bitkoina, međutim, počela da raste Džejms je potražio hard disk, ali na njegovu žalost otkrio da ga je greškom bacio.

Sa protekom vremena i vrednost bitkoina je samo skakala, sada dostižući 37.000 dolara, a Hovels je kontaktirao gradske vlasti Njuporta u Velsu i zatražio dozvolu od njih da otkopa deo deponije na kojem se, kako veruje, nalazi i njegov 270 miliona vredan hard disk.

Ukoliko ga pronađe, Hovels je ponudio gradskim vlastima četvrtinu ukupne vrednosti bitkoina.

Bitkoin je 2009. godine stvorio anonimni programer ili grupa programera pod alijasom Satoši Nakamoto. Oni su u stvari računarske datoteke koje se čuvaju u digitalnom novčaniku na hard disku i mogu da se koriste kao sredstvo plaćanja, navodi Si-En-En.

KOMENTARIŠI