Tajno držali dve termoelektrane da bi napajali operaciju rudarenja bitkoina

Tajno držali dve termoelektrane da bi napajali operaciju rudarenja bitkoina

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Kompanija “Link Global” u Alberi u Kanadi vodila je ilegalnu operaciju rudarenja bitkoina, a kako bi obezbedila dovoljno energije za to, krišom je napravila dve termoelektrane koje su krale gas iz obližnjeg izvora prirodnog gasa. Kao da sve to nije dovoljno, uspeli bi da ostanu neotkriveni da elektrane nisu pravile buku komšijama koje su se brčkale u spoljnom džakuziju.

Stanari Grejstoun Manora su se požalili prošle jeseni na iritantnu buku, poput „avionskog motora dok se zagreva na pisti“.

„Imamo džakuzi u zadnjem dvorištu“, rekao je jedan od stanovnika za Si-Bi-Es njuz, dodajući da je to miran, bogatiji kraj.

Komšije su se organizovale posle toga i posle više meseci istrage otkrili da “Link Global” nije nikoga obavestio o svojim termoelektranama – niti lokalnu samoupravu, pa čak ni vlasnike izvora prirodnog gasa “Maga Energy”.

Komisija elektrodistribucije Alberte sada potražuje od kompanije 5,6 miliona dolara za električnu energiju koju su potrošili na rudarenje bitkoina, kao i dodatne penale.

Utvrđeno je da je “Link Global” držao dve termoelektrane koje su radile punih 426 dana. Tajne elektrane pokretale su 4 generatora sa po 1,25 megavata snage, gutajući po satu 210 kubnih metara gasa.

KOMENTARIŠI