Obustavljena plovidba na Dunavu od Kostolca do Golupca zbog košave

Obustavljena plovidba na Dunavu od Kostolca do Golupca zbog košave

Foto: Urban City / B.P. // Ilustracija

Jaki udari vetra u proteklih nekoliko dana, koji su na pojedinim delovima Dunava dostigli brzinu i od 110 kilometara na sat, uslovili su da se na delu od Kostolca do Golupca obustavi plovidba.

Tako su svi brodovi zbog bezbednosti trenutno usidreni kod Kostolca. Šef lučke Kapetanije Beograd Milan Nikolić kaže da predstoji zimski režim plovidbe, u kojem će najveći bezbednosni izazovi biti ekstremno nizak vodostaj i dug period niskih temperatura sa snegom i ledom.

Već dva dana obustavljena je plovidba na Dunavu kod Velikog Gradišta, a šef Lučke kapetanije Beograd Milan Nikolić kaže da se razvoj hidrometeorološke situacije stalno prati i da se u skladu sa njom reaguje.

Prilikom udara vetra između 12 i 15 metara u sekundi izdaje se upozorenje na udare vetra, a preko 15 metara u sekundi, što je 55 kilometara na sat, izdaje se saopštenje brodarstvu i obustavlja plovidba za sve učesnike, rekao je za RTS Milan Nikolić.

Upozorava da je vetar veoma opasan i da može da dovede do velikih problema u plovidbi.

“Prilikom jakih udara može doći do kidanja priveznih užadi kojima su barže spojene, naročito u velikim konvojima može da dođe do rasturanja konvoja, do zapljuskivanja barži, da uđe voda u teretni prostor i da dođe do potapanja barži. Jaki udari vetra mogu da dovedu do kidanja poklopaca na baržama koji su po nekoliko tona teški”, ističe šef Lučke kapetanije.

Napominje da je velika razlika kada teretni brod plovi prazan i kada je pod teretom, te da su najbezbedniji poluteretni objekti.

“Izuzetno je opasno i nije prijatno videti brod, pogotovo kada nosi nekoliko hiljada tona tereta i kad krene nekontrolisano da pluta rekom, ako udari ili u plutajuće objekte koji su privezani za obalu ili u stub mosta, i to može da dovede do oštećenja”, rekao je Milan Nikolić.

KOMENTARIŠI