Bajka Marka Tvena biće objavljena na jesen ove godine

Bajka Marka Tvena biće objavljena na jesen ove godine

"Tata" Haklberija Fina i Toma Sojera izmišljao je brojne priče za svoju decu, ali "The Purloining of Prince Oleomargarine" jedina je preživela do danas i biće objavljena na jesen, 150 godina od izdanja prve knjige Marka Tvena.

Foto: Wikipedia Mark Tven

Reč je o bajci ispisanoj na 16 stranica a zasnovanoj na usmenoj priči koju je, iz glave, pisac pričao svojim ćerkama jedne noći u Parizu 1879. godine, piše Gardijan. Glavni junak je dečak koji ume da priča sa životinjama i koji prikuplja neke od njih da mu pomognu u spasavanju otetog princa.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Ovu dugo vremena izgubljenu priču sastavili su i ilustrovali Filip i Erin Sted, nagrađivani crtači i autori. Izdavačka kuća “Dabldej” (Doubleday) kaže da priča istražuje teme dobročinstva, ljubaznosti i hrabrosti u vremenu tiranije, sa oštrom satirom i driljivim patosom.

Tvenove beleške primetio je jedan naučnik 2011. godine, kada je posetio Arhiv Marka Tvena pri Kalifornijskom univerzitetu na Berkliju.

Premda je Tven svojim kćerkama pričao beskrajno mnogo priča pred spavanje, izmišljajući ih na licu mesta, veruje se da je ovo bio jedini slučaj da je neku stavio na papir.

Više o ovoj vesti pročitajte ovde.

KOMENTARIŠI