Preminuo Milovan Vitezović

Preminuo Milovan Vitezović

Foto: Pixabay

Srpski pisac Milovan Vitezović umro je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, izazvane korona virusom.

Pisac je preminuo u 78. godini.

Objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja. Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Njegova poezija za decu uključuje se u dečiju igru i tako podstiče na razmišljanje i slobodan razvoj. “Pesme koje rastu”, “Baš me boli vaša glava”, kao i pesme “Prevrnuto”, “Obrnuto”, “Izvrnuto” i one sa gramatičkim pogreškama i skraćenicama nisu obične igrarije. One podstiču na razmišljanje i otkrivanje prvog smisla i pravilnih gramatičkih oblika.

Đačko doba je omiljena tema Milovana Vitezovića. Obradio ju je u sva tri književna roda. Delo “Šešir profesora Koste Vujića” (roman i televizijska drama) ubedljivo dočarava gimnazijsku atmosferu u kojoj sve ključa od života i mladosti, novih ideja i vere u sopstvene snage i mogućnosti menjanja sveta. “Njihov svet nije imao samo četiri, već mnogo više strana.”

Vitezović je dobio veći broj književnih nagrada i priznanja: Goranovu plaketu, nagradu Zmajevih dečijih igara, nagradu “Politikin zabavnik”, Domanovićevu nagradu, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Vukovu nagradu, Gran pri Evropskog festivala za televizijske igrane serije Telekonfronto, “Zlatni paun” i nagradu “Orfej”.

KOMENTARIŠI