Ove nedelje se u 30 evropskih zemalja održava jedna od najvećih akcija kontrole vozača, koja će trajati do 27. marta. U četvrtak će se 24 sata neprekidno meriti brzina kretanja na svim najvažnijim putnim pravcima. Pored ručnih radara, koristićemo i presretače, video-nadzor, a kontrolisaće se i prisustvo alkohola u krvi, kaže za RTS Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije.

Akcija Saobraćajne policije prvenstveno je usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila, ali će se kontrolisati i prisustvo alkohola u krvi vozača, a po potrebi i prisustvo psihoaktivnih supstanci, kaže za RTS Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije.

“Ovo je akcija pojačane kontrole, svi raspoloživi policijski službenici su na terenu, pored ručnih radara koristićemo i presretače, sistem video-nadzor, a vršiće se i kontrola prosečne brzine kretanja na auto-putevima”, rekao je Vladimir Vida u Jutarnjem programu RTS-a.

U četvrtak 27. marta  realizovaće se takozvani “Spid Maraton”, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, a Vida ističe da je cilj ove akcije da svi budu bezbedni na putevima.

Prema njegovim rečima, određeni broj lokacija u kojima se sprovodi kontrola biće u blizini pešakih prelaza.

“Prošle godine je 18 smrtno stradalih pešaka na pešačkim prelazima. Ove godine već dva”, kaže Vida.

Dodaje da se zona škole, u kojoj je maksimalna brzina kretanja 30 kilometara na sat, uvek kontroliše, što uz prisustvo saobraćajne policije, što preko radara.

Test na drogu po potrebi

Ističe da je u odnosu na prethodnu godinu, duplo uvećan broj saobraćajnih prekršaja, a da je povećan broj vozača pod dejstvom alkohola.

Što se tiče psihoaktivnih supstanci, sve je veći broj prekršaja, za dva meseca 75 više, kaže Vida.

Napominje da sve kategorije učesnika u saobraćaju, odnosno sve starosne grupe, prekoračuju brzinu.

“Kada je u pitanju alkohol, od početka godine isključeno je 8.700 vozača, blizu 1.500 njih zadržano je u stanici policije, sa preko 1,2 promila alkohola u krvi”, kaže Vida.

Što se tiče psihoaktivnih supstanci, od početka godine isključeno je blizu 500 vozača, uglavnom mladih.

“Velika većina vozača su do 30 godina koji su bili pod dejtstvom narkotika. Zato su, kada se sprovode preventivne akcije, one uglavnom usmerene ka mladima, da se na njih utiče”, kaže Vida.

Objašnjava da je alko test, koji traje nekoliko sekundi, predviđen za svakog vozača koji se kontroliše, dok se test na psihoaktivne supstance radi ukoliko policajac proceni da je to potrebno.

“Test na psihoaktivne supstance traje desetak minuta. Ukoliko se posumlja da je neki vozač pod dejstvom narkotika, onda se taj vozač testira”, kaže Vida.

Dodaje da ovakvih prekršaja ima u svim razvijenim evropskim zemljama, da je odnos prekršaja zbog alkohola i psihoaktivnih supstanci 4:1, ali da se ta razlika smanjuje.

Rezultati ove akcije očekuju se u ponedeljak posle 10 sati.

KOMENTARIŠI