Bakšiš neće biti obavezan

Bakšiš neće biti obavezan

Foto: Pixabay // ilustracija

Bakšiš ipak neće biti obavezan, kažu iz Udruženja hotelijera demantujući pisanje pojedinih medija, već da treba zakonski regulisati ostavljanje napojnice prilikom plaćanja karticom.

Mnogim konobarima bakšiš je veći od plate. U Udruženju hotelijera ističu da više od 50 odsto profesionalnih ugostitelja tokom leta odlazi u inostranstvo da rade za veću platu a izvesno i bakšiš.

Ljubavi nemaš ni za bakšiš – kaže se u jednoj novokomponovanoj pesmi. U poslu konobara bakšiš je zapravo veliki deo prihoda. Bez njega, njihova prosečna zarada u Srbiji je oko 50.000 dinara. Zaposleni u nekim restoranima i kafićima kažu da od mušterija dobijaju u proseku oko pet odsto po računu. Taj prosek kvare oni koji plaćaju karticom.

Menadžer jednog lokala kaže da se dešava da gosti koji nemaju gotovinu pitaju da li može preko kartice da se ostavi bakšiš konobaru.

“Nažalost, mi u našem lokalu to ne praktikujemo, jednostavno je tako. U nekim drugim može, sve zavisi od lokala do lokala”, dodaje.

Anketirani građani kažu da obično ne ostave bakšiš kada plaćaju karticom dok kada daju gotovinu to obično bude oko deset odsto.

Nameće se pitanje da li treba uvesti obavezno ostavljanje bakšiša.

“Bilo bi poželjno kad bi taj bakšiš mogao da se uvede kao obavezan kao što je negde na Zapadu gde je to uređeno, jer bi se onda i konobar više potrudio”, smatra sagovornik.

Iz Udruženja hotelijera kažu da pojedini navodi u medijima nisu tačni.

“Ne postoji nikakva inicijativa za obavezno plaćanje bakšiša jer to onda ne bi bio bakšiš. Dakle, kada je gost zadovoljan spreman je i da dâ određenu napojnicu”, naglašava direktor Poslovnog udruženja HORES Georgi Genov.

Ističe da se njihova inicijativa tiče platnih kartica, budući da neki zakoni ne prepoznaju napojnicu.

Prema njegovim rečima, Udruženje hotelijera smatra da propisi treba da prepoznaju i omoguće domaćem gostu ili stranom turisti koji plaća karticom da može da nagradi konobara jer je to, kako kaže, i stvar kulture.

Napojnica u Evropi do 15 odsto, u Japanu uvreda

U Evropi je napojnica od pet do 15 odsto, u Americi do 20. U Kini je napojnica tri odsto, dok se u Japanu ostavljanje bakšiša smatra uvredom. Kod nas je uvreda samo kada se ne ostavi ništa.

“Stvar je gosta da li će ostaviti napojnicu. Kada plaćate karticom, možete da mu kažete da želite da mu date napojnicu od tri do pet odsto ili u nominalnom iznosu 50, 100 ili 200 dinara, koju će on da otkuca na kasi i naravno da je posle primi”, objašnjava Genov.

Kako ukazuje, od određenog iznosa napojnica bi se oporezivala. Ističe da je suština inicijative da svi dobiju od tog bakšiša, ne samo konobar, nego i kuvari i higijeničari. Smatra di bi se time zadržala naša radna snaga.

Ideja je da se onda novac raspoređuje na osnovu pravilnika samog ugostiteljskog objekta. Kako navodi naš sagovornik, već godinama, tokom leta, više od 50 odsto profesionalnih ugostitelja odlazi u druge zemlje da radi za veću platu, a izvesno i bakšiš.

KOMENTARIŠI