Za samo nedelju dana povećan je broj gradova u kojima ima komaraca sa ovom groznicom, tako da su oni sada prisutni u 11 mesta u Srbiji.

Na sreću, ovom virusu i dalje odolevaju građani, jer kako saznajemo, još nije registrovan nijedan slučaj zaraze među ljudima.

Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, pored Beograda, Subotice, Sombora, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića i Apatina, prošle nedelje virus Zapadnog Nila je detektovan i kod komaraca u Paraćinu, Požarevcu i u Novom Sadu.

– Na teritoriji 11 gradova Srbije, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca od 1. juna 2020. godine. Na osnovu izveštaja Zavoda od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Кraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda – navodi se u izveštaju Instituta “Batut” za 32 nedelju od 2. do 8. avgusta.

KOMENTARIŠI