Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Izdavanje stanova može da bude unosan biznis ili dopuna kućnog budžeta, u zavisnosti od broja nekretnina sa kojima raspolažete i vaše volje i vremena da vodite računa o njima.

Ipak, iako mnogi smatraju da je ovo vrlo jednostavan pasivan prihod, istina je malo drugačija. Kao stanodavac, morate biti spremni na konstantno angažovanje ako želite da sve prođe u najboljem redu. Takođe, mnoge zakonske regulative vezane za izdavanje nekretnina su se promenile, pa valja biti oprezan kada se radi o sklapanju obavezujućih ugovora. Vaš posao kao stanodavca jeste da se pobrinete da zakupci imaju sve što im je potrebno, uz istovremeno štićenje vaših interesa.

Razmišljanje o Ugovoru o zakupu

Koliko god zvučalo kao primamljiva ideja, izdavanje stana bez Ugovora o zakupu može puno da vas košta, naročito na duže staze. Sa jedne strane, možda biste mogli da izbegnete obavezan porez, rizikujući da vas neko prijavi i živeći u stalnom stresu. Sa druge strane, izlažete sebe i svoje vlasništvo velikim i nepotrebnim rizicima i u slučaju potrebe, neće biti zakona da vas zaštiti. Ugovor o zakupu se sastavlja u cilju pismenog dogovora obe strane i navodi obaveze i prava ugovornih strana, stanodavca i zakupca. On definiše otkazni rok, cenu zakupa, njegovo trajanje i sve sitnice za koje smatrate da mogu da budu važne u budućnosti. Potpisivanjem ugovora, osiguravate miran san jer u slučaju kršenja, možete da se obratite sudu za odštetu.

Adekvatan tip nekretnine

Ukoliko razmišljate o tome da investirate u svoju budućnost kupovinom i izdavanjem nekretnine, sada je pravo vreme. Tržište nekretnina ne posustaje poslednjih nekoliko godina, cene kvadrata rastu i nema naznaka da će se ovaj trend uskoro promeniti. Ukoliko želite da imate siguran dohodak bez velikih ulaganja i zainteresovani ste za rentabilno izdavanje stanova, Beograd i drugi veći gradovi Srbije su uvek dobar izbor. Blizina škola, dobre mogućnosti zaposlenja i pouzdana infrastruktura su samo neki od razloga zašto pojedinci i porodice gravitiraju ka urbanim sredinama. Takođe, cene zakupa su veće nego u manjim sredinama, što će vašu investiciju učiniti dodatno profitabilnom.

Izdavanje bez depozita

Većina stanara vas neće podsetiti na ovu stavku, što je i razumljivo iz njihove tačke gledišta, ali je ona neophodna ako želite da imate kakvo takvo osiguranje u slučaju štete. Depozit je uglavnom definisan ugovorom o zakupu, obično je u vrednosti jedne kirije i isplaćuje se unapred, pre useljenja zakupaca u stan. Ukoliko vaši stanari napuste nekretninu u stanju u kom su je zatekli, u obavezi ste da vratite kompletan iznos depozita. Ukoliko je neophodno krečenje, zamena nekih sitnica u stanu ili je došlo do oštećenja inventara, ovaj novac se koristi za pokrivanje troškova. Nažalost, još uvek se dešava da zakupci ostave neplaćene račune, tako da uzimanjem depozita štitite svoje interese.

Zapuštanje nekretnine

Izdavanjem stana i potpisivanjem Ugovora o zakupu ne prestaju vaše obaveze kao stanodavca. Pre nego što oglasite prostor za izdavanje, važno je da ga u potpunosti pregledate i otklonite sve eventualne probleme, od potencijalno opasnih električnih instalacija do preko potrebnog krečenja. Ne zaboravite da stan treba da poseduje sve elemente koje ste naveli prilikom oglašavanja. Takođe, važno je da vodite računa o privatnosti svojih stanara, pa u cilju boljeg razumevanja, objasnite im da je neophodno da obiđete svoje vlasništvo s vremena na vreme. Definišite učestalost svojih poseta zajedno kako ne biste ometali njihov mir i obezbedili dugotrajnu saradnju na obostrano zadovoljstvo.

Ne proveravate račune

Poštovanje privatnosti stanara je jedna stvar, ali ne idite toliko daleko da ne proveravate da li su svi računi na vreme i u potpunosti plaćeni. Ukoliko sve obaveze nisu izmirene u određenom vremenskom roku, možete imati ozbiljnih problema sa nadležnim institucijama. U današnje vreme je lako uveriti se da je sve uredno plaćeno jednostavnim pravljenjem naloga i praćenjem aktivnosti korisnika stana. Ako ustanovite da računi nisu plaćeni na vreme, razgovarajte sa zakupcima i ustanovite u čemu je problem i pokušajte da se dogovorite oko pronalaženja uzajamno prihvatljivog rešenja.

Izdavanje stanova može da bude odličan izvor prihoda, ali budite spremni na izvesne poteškoće i dodatne obaveze. Ukoliko ste uključeni u ceo proces i redovno pratite stanje stvari, uštedećete sebi vreme i stres i imati zadovoljne zakupce.

KOMENTARIŠI