PODELI

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin Europrajda. Organizatori očekuju posetu više od 20.000 ljudi iz inostranstva, a kao glavni cilj navode – promociju evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji.

Njihova borba za prava u Srbiji počela je pre dve decenije – međutim, nevidljivost, diskriminacija, nasilje, neki su od problema koji i dalje prate LGBT osobe. Evropsku nedelju ponosa vide kao prekretnicu u borbi za ravnopravnost i ljudska prava.

“Očekujem da će Beograd poslati jednu poruku pobede, kada će pokazati da je ovo grad sa blistavom budućnošću da je ovo grad sa velikom istorijom i da je ovo trenutak i vreme da LGBT i istorija, ostave jedan pozitivan pečat”, navodi Marko Mihailović, direktor Beograd Prajda.

Organizatori su pripremili raznovrstan program koji prethodi šetnji – više od devedeset događaja, brojne edukativne i umetničke radionice, kao i filmske projekcije.

Očekuju da u Beograd dođe oko 20.000 ljudi.

“Od onog zabavnog programa ukoliko volite performere, muziku, žurke do konferencije o ljudskim pravima koja će trajati četiri dana, a koja će biti u Domu omladine. Imamo i preko deset izložbi, veliki debatni program koji organizuje LGBT zajednica u Srbiji”, kaže Goran Miletić, koordinator Europrajda.

LGBT zajednica ima pravo na zaštitu od nasilja i diskriminacije poručio je ambasador Norveške u Srbiji koji se osvrnuo na nedavni napad u gej baru u Oslu – zbog čega je parada tamo otkazana.

“Ljubav smeh i sreća postali su mržnja, nasilje i netolerancija. Ali nemojte imati nikakvu sumnju vi ste veoma jaka grupa, i niko zbog zastrašivanja neće ćutati o zlostavljanju, trpeti nasilje ili odustati od svojih vrednosti i identiteta. Neka Europrajd u Beogradu bude korak napred i nastavi da gradi svoj put ka univerzalnim ljudskim vrednostima i osećanjima”, poručio je  Jorn Eugen Jelsta, ambasador Norveške u Srbiji .

Organizatori se nadaju da će Europrajd pomoći LGBT populaciji da njihove zahteve čuju i nadležni organi i usvoje nove zakone, posebno one koji se odnose na istopolne zajednice.

KOMENTARIŠI