BESPLATNE AKCIJE: Ukoliko ih niste prodali, na računu imate 10.654 dinara

BESPLATNE AKCIJE: Ukoliko ih niste prodali, na računu imate 10.654 dinara

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Vrednost akcije Aerodroma “Nikola Tesla” skočila je od početka ovog meseca za nepunih sedam odsto na 904 dinara. Rast cene zabeležile su i akcije NIS, što znači da svi koji nisu prodali besplatne deonice na svojim računima imaju oko 300 dinara više nego pre dva meseca. Praktično, građani koji nisu prodali besplatne akcije, niti su podizali novac od dividende, po osnovu besplatnih deonica mogu da dobiju 10.654 dinara.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi juče je vredela 730 dinara, a pet koliko ih je svaki građanin dobio ukupno 3.650 dinara. Istovremeno jedna akcija Aerodroma (koliko je dobio svaki od oko četiri miliona građana) istovremeno vredi 904 dinara.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.400 dinara, od čega je 1.300 dinara dividenda koju je tokom ove godine isplatio Aerodrom “Nikola Tesla”. Građanima je na račun prethodno uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Da podsetimo, po pet akcija NIS početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana koji su potom dobili i po jednu akciju Aerodroma “Nikola Tesla”, a zatim i po 31 akciju Telekoma. Njima, međutim, ne mogu trgovati na berzi, ali po osnovu dobiti ove telekomunikacione kompanije moguća je isplata dividende.

Kako do novca

Novac od dividende, ukupno 6.300 dinara, građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija NIS i Aerodroma mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju, prenosi Blic Biznis.

1 KOMENTAR

  1. Dokle ćemo da čekamo na novac od akcija EPSA ?????
    Već PETNAEST GODINA = N I Š T A OD N I Š T A !!!!

KOMENTARIŠI