Bez alkohola dva meseca ako primite rusku vakcinu

Bez alkohola dva meseca ako primite rusku vakcinu

Foto: Pixabay // ilustracija

Oni koji prime rusku vakcinu “sputnjik” protiv koronavirusa moraju dva meseca da se uzdrže od alkohola, izjavila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

“Konzumiranje alkohola mora da prestane najmanje dve nedelje pre imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana”, izjavila je Popova u utorak za Radio Kosmolskaja pravda.

Popova je savetovala građane i da ne puše pre i posle vakcinacije, upozorivši da duvanski dim iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Kako prenosi “Moskov tajms” posle upozorenja Popove, oglasio se Aleksandar Ginsberg, šef državnog istraživackog centra “Gamaleja”, koji je razvio “sputnjik”.

Ginsberg je rekao da, iako ne treba uživati u alkoholu pre ili posle vakcinisanja, “jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila”, navodi “Moskov tajms”.

Ruska akcija vakcinisanja započela je ovog vikenda u Moskvi, a do sada je, prema procenama, oko 100.000 Rusa primilo “sputnjik”, uključujući učesnike testiranja i pripadnike vojske.

KOMENTARIŠI