Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

U utorak. 8. decembra, u prostorijama Centra za kulturu, dodeljene su nagrade najboljima na upravo održanoj XIII Smotri dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

Ovogodišnji festival je održan uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Selektor je bio Aleksandar Lukić, urednik.

Predsednik žirija, reditelj Miloš Jagodić, pročitao je obrazloženja dodeljenih nagrada. Direktorka CZK Požarevac, Galina Perić, dodelila je nagrade a zatim, prigodnim govorom, proglasila ovogodišnji festival završenim.

-Žiri 13. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“ u sastavu: Marija Vajner (član), Valentino Oljača (član) i Miloš Jagodić (predsednik), posle odgledanih snimaka svih predstava, donosi sledeće odluke: Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljuje se JELENI JOVANOVIĆ za ulogu Katarine u predstavi „Crna dama“ Gradskog pozorišta Jagodina. Njena nadahnuta i uverljiva igra imala je snagu tragedije i zaigranost deteta, a precizno odabrana glumačka sredstva usmeravala su energiju i način igre kompletnog ansambla.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljuje se NEMANJI RADIVOJEVIĆU za ulogu Policajca u predstavi „Pojava postaje masovna“ Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca. Bogatim glumačkim izrazom, lavirajući između komedije i farse, on je slojevito dočarao svoj lik, a energijom i razigranošću bio je pokretačka snaga cele predstave.

Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se POZORIŠTU „MASUKA“ iz Velike Plane za predstavu „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa u režiji Pavla Jozića. Vođen slojevitim i zanimljivim rediteljskim postupkom, u metaforičnom scenskom prostoru, veoma ujednačen glumački ansambl uspeo je da apsurdnu i tragičnu priču transponuje u autentičnu pozorišnu formu uzdignutu na nivo simbola, navodi se u obrazloženju žirija.

KOMENTARIŠI