Foto: Pixabay // ilustracija

Prema poslednjim podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u domovima je prisustvo kovida 19 potvrđeno kod 811 korisnika i 492 zaposlena. Trenutno u državnim i privatnim domovima za stare boravi oko 15.000 korisnika, a u tom sektoru radi 10.000 ljudi.

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže da je, imajući u vidu celokupnu epidemiološku sliku, porast broja pozitivnih među korisnicima i zaposlenima u domovima za stare očekivan jer zaposleni svakodnevno izlaze i ulaze u domove.

“I dalje primenjujemo sve mere zaštite, ništa nismo popustili i dalje sve što je preporučeno sprovodimo u delo”, naglasio je Milovanović.

Ranije je postojala obaveza karantina u domovima za stare a sada postoji preporuka ali ne i instrukcije koje bi obavezivale sve domove na tu primenu.

“Zbog manjka raspoloživog kadra samo deo domova uspeva da sprovede da zaposleni rade u smenama od po dve nedelje a onda dve nedelje provedu kod kuće u karantinu”, objašnjava Milovanović.

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare kaže da treba reći da ima i puno domova u kojima se kovid nikada nije pojavio.

“Od marta meseca smo manje više u domovima svi izolovani. Trpezarije i dnevni boravak se koriste po grupama, po spratovima. Neme proslava i mešanja po spratovima. Posete niko nije zabranio ali je uslov da je napolju 18 stepeni a sada to nije moguće, tako da poseta nema”, kaže Milovanović.

Kada je reč o testiranju korisnika domova za stare Milovanović kaže da se u ranijem periodu to radilo i preventivno ali da sada to nije moguće zbog opterećenosti kovid ambulanti.

“Ako se pojavi neki slučaj kovida onda se, u slučaju da je jedan, obraćamo kovid ambulanti a ako je više onda se obraćamo Zavodu koji šalje ekipu za testiranje”, objašnjava predsednik Udruženja privatnih domova za stare.

Za sada nema novih mera koje bi mogle da se primenjuju u domovima za stare i jedino ostaje apel zaposlenima da se oni sami čuvaju kako ne bi uneli virus u domove.

“Samo možemo da apelujemo na naše zaposlene da se čuvaju ali oni svakog dana odlaze i dolaze na posao, idu u svoje porodice. Svakako je bitno da i oni i njihovi ukućani sve kontakte svedu na minimum”, rekao je za RTS Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović.

KOMENTARIŠI