Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

EPS više nije javno preduzeće već akcionarsko društvo. O tome šta promena dva slova u nazivu kompanije i prelazak JP u a.d. donosi radnicima EPS-a, a šta građanima Srbije, za RTS je govorila ministarka energetike Dubravka Đedović.

Nakon ove promene u EPS-u više neće, kaže, biti ograničavanja zarada i broja radnih mesta, a cilj je da se najkvalitetniji kadar zadrži. Prioritet je poboljšanje upravljanja preduzećima, a promena pravne forme je korak u tom smeru, poručila je ministarka.

Ministarka energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da prelazak Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo predstavlja pozitivnu promenu kako za EPS, tako i za njegove radnike i građane Srbije.

“Sada postavljamo temelje kako da imamo uspešniji, efikasniji, profitabilniji EPS, koji će moći da iznese potrebne reforme u energetskom sektoru, promene i tranzicija koja nas čeka je važna sa aspekta privrede, da bude pokretač našeg privrednog razvoja“, rekla je ministarka.

Na pitanje zašto se za sprovođenje odluke vlade o toj promeni čekalo još od 2014. godine, Đedovićeva je rekla da ona nije sprovedena iz više razloga.

“Građani su imali prilike da budu svedoci te iste 2014. i 2015. kada je odluka o smanjenju plata i penzija doneta da bismo stabilizovali finansije i pre svega je bila neophodna za budzet Srbije. Građani su svedoci da sada imamo najveće prosečne plate i penzije u regionu. Država je pokazala da treba da imaju poverenja u nju“, rekla je ministarka energetike.

Nakon ove promene u EPS-u više neće biti ograničavanja zarada i broja radnih mesta. “Mislim da je bitno da jedno preduzeće koje hoće uspešno da posluje, da zna koje su njegove potrebe u pogledu zaposlenih“, rekla je Đedovićeva.

Na komentar da su u EPS-u plate već značajno veće nego u drugim preduzećima, Đedovićeva je rekla da je cilj da se najkvalitetniji kadar zadrži, a ljudi iz inostranstva da se vrate.

“Moramo da stvorimo preduslove da se to desi, a kolike su plate da ih privučemo, da ne bi odlazili iz EPS-a u privatnu kompaniju? Morate da ga zadržite, jedan način je plata, drugi kako da napreduju, da li po zasluzi ili ne“, rekla je Đedovićeva.

KOMENTARIŠI