Bez promene referentne kamate, stopa ostaje 1,0 odsto

Bez promene referentne kamate, stopa ostaje 1,0 odsto

Foto: Pixabay

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto, saopštila je Narodna banka.

Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, kao i da će rasti njihov raspoloživ dohodak. Tome će doprineti i primena trećeg paketa mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, navodi se u saopštenju NBS-a.

Centralna banka navodi da “prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom tromesečju rast BDP-a je iznosio 1,7 odsto međugodišnje, što je više od preliminarne procene od 1,2 odsto. Snažnom rastu najviše su doprineli građevinarstvo i industrija, posmatrano s proizvodne strane, odnosno fiksne investicije i neto izvoz, posmatrano s rashodne strane”.

Dodaje da “izuzetno visoke međugodišnje stope rasta industrijske proizvodnje (33,9%), izvoza (73,2 odsto) i uvoza (63,6 odsto) robe i pokazatelja uslužnih sektora u aprilu delom odražavaju nisku bazu iz aprila 2020. godine, kada su ekonomski efekti pandemije u Srbiji i svetu bili najveći, ali su i rezultat nastavka pozitivnih tendencija od početka godine, s obzirom na to da ovi pokazatelji rastu i u odnosu na prethodni mesec”.

KOMENTARIŠI