Bezolovni benzin na pumpama narednih sedam dana 176,31, dizel 187,74

Bezolovni benzin na pumpama narednih sedam dana 176,31, dizel 187,74

Foto: Pixabay // ilustracija

Na osnovu uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, od danas u 15 sati do sledećeg petka u isto vreme, bezolovni benzin na pumpama će koštati 176,31 dinar, a dizel 187,74 dinara.

Vlada Srbije usvojila je juče Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate evrodizel i evropremijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Doneta je i odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Cene derivata usklađivaće se svakog petka u 15 časova sa cenama sirove nafte.

Uredbom je propisano da se najviše maloprodajne cene formiraju tako što se prosečne veleprodajne cene uvećaju za šest dinara. Potvrđeno je i da za poljoprivrednike cena dizela ostaje 179 dinara.

Poljoprivrednici će po staroj ceni dizel točiti samo na NIS-ovim pumpma i to uz kartice kojim dokazuju da su registrovana poljoprivredna domaćinstva.

U naftnim kompanijma kažu da je nova Uredba bila neophodna. Potražnja za gorivom raste, a kako bi se izbegle gužve Uredba nalaže da se gorivo sipa samo u rezervoare.

Naftni derivati više nisu jeftini ni u Bosni i Hercegovini, Makedoniji. Na pupma u zemljama Evropske unije cenovnici se menjaju i dva puta dnevno. U Italiji za litar benzina treba dati i 2,20 evra. U Nemačkoj doseže i do tri evra, u Austriji isto, a neke pumpe već ograničavaju prodaju na 30 litara.

Zbog velike potražnje i nestašice na nekim pumpma, mađarska Vlada ukinula je povlašćene cene za domaće teške kamione i strane teretnjake iznad 3,5 tone.

KOMENTARIŠI