Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću proslavila 52. rođendan i dobila prošireni...

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću proslavila 52. rođendan i dobila prošireni prostor od 80m2

Biblioteka se rodila davne 1879. godine, tada pod imenom „Družbena čitaonica“. Trajala je u kontinuitetu, menjala naziv, a od 1993. godine nosi naziv pisca ovog kraja Srboljuba Mitića

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću svečano proslavila svoj 52. rođendan, odnosno 139 godina trajanja ljubavi prema knjizi i pisanoj reči. Biblioteka se rodila davne 1879. godine, tada pod imenom „Družbena čitaonica“. Trajala je u kontinuitetu, menjala naziv, a od 1993. godine nosi naziv pisca ovog kraja Srboljuba Mitića. Ove godine proširen je prostor Biblioteke za 80 m2, Biblioteka je dobila čitaonicu za decu i odrasle, koja je ujedno i sala za promocije, a meštani malocrnićke Opštine mesto za raznovrsne programe i sadržaje.

Simbolično presecanje trake na ulazu u novu Čitaonicu, obavili su domaćini: predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević i direktorka Biblioteke, Danijela Božičković Radulović, u prisustvu velikog broja gostiju, predstavnika opštine Malo Crniće, odbornika, članova Opštinskog veća, sveštenih lica, direktora Javnih preduzeća i ustanova, škola; književnika, profesora učenika, penzionera…

Foto: BSMMC

Na samom početku prisutnima se obratio predsednik Opštine, Mališa Antonijević:

„…Iako smo mi sa arhitektonskog stanovišta u skromnom zdanju večeras, okruženi smo jednom drugom veličinom koja prevazilazi sve ograde, granice i zidove, koja je u celom svetu nemerljiva a to su veličina i moć knjige.

Knjige jesu moćne jer su u njima sadržane sve mudrosti sveta, celokupna istorija čovečanstva, svaka fantazija, ideja, vizija, maštarija, borba i nevolja, ali i ljubav, sreća, san nedosanjan i ukradeni uzdah. Knjige su riznice znanja, ideja i iskustava. Knjige su prepune mudrosti, naučiće vas da svaki junak ima svoje strahove, da su anti-heroji često najhrabriji, da se dobre stvari događaju nakon teških odluka, da su ljudski karakteri poput luka i imaju mnogo slojeva, od kojih nisu svi dobri, ali ni loši. Knjiga daje mogućnost da svako donese svoj zaključak o nečemu, da svako doživi priču na svoj način i kreira svoj svet. Kao što stara egipatska izreka kaže: Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog ko je čita.

U današnjem modernom dobu, eri tehnike i tehnologije, medija i virtuelnog, mnogi su se udaljili od prašnjavih korica sa tamo nekih polica.

Kriza čitanja je veoma prisutna u savremenom svetu i preti da ugrozi temeljne vrednosti savremenog društva. Nečitanje je povratak u neznanje, u mrak i neslobodu.

Pisana reč pronalazi načina da opstane u toj eri, kroz elektronske i audio knjige, ali ne smemo zapostaviti tradiciju knjige mekog i tvrdog poveza.

Rukovodstvo opštine Malo Crniće ponosno je na našu biblioteku „Srboljub Mitić“ na čelu sa direktorkom Danijelom kao i zaposlenima koji hrabro istrajavaju sa idejom knjige u modernoj eri. Uz veliku pomoć i podršku lokalne samouprave biblioteka unapređuje svoje kapacitete, broj naslova i izdavačku delatnost.

Ne tako davno, otvorili smo kabinet za informatičko opismenjavanje i izdvajamo značajna sredstva za rad i unapređenje ove ustanove. Večeras smo ponovo svedoci ozbiljne namere lokalne samouprave i direktorke da naša biblioteka napreduje i postane centar okupljanja prvenstveno mladih ljudi, ali i ljudi svih generacija.

Letnja pozornica koja je dugo godina bila poput ruševine pretvorena je u jedan prelepi, moderni ambijent gde knjige i čitanje dobijaju jedno novo značenje, koje odiše toplinom i povezanošću. I na ovome nećemo stati jer već planiramo radove na sanaciji grejanja. Nadam se da će novi divno opremljeni prostor ugostiti mnoge pisce i pesnike, ali i one koji to tek nameravaju postati ili koji hrle da otkriju svaki novi naslov koji stigne na ove police.

Tradicija je bogata i treba je poštovati, ali isto tako tradiciju treba očuvati i nadograđivati, kako bi bila preneta na nove naraštaje, što mi upravo i činimo. Ponovo smo pokazali da je opština Malo Crniće mesto gde pisana reč ima veliki značaj. Ostanimo verni našim korenima. Čitajmo. Čuvajmo dušu naše kuće; i citirajući Cicerona, predsednik je svoj govor završio rečima „Volimo biblioteku i Napraviti biblioteku u kući znači podariti joj dušu“.

Foto: BSMMC

Kratkim filmom, prisutni su upoznati sa aktivnostima Biblioteke u prethodnih godinu dana, kao i izgradnjom čitaonice..radicionalno i ove godine je raspisan likovni i literarni konkurs „DIV STIGU“ za učenike od 5. do 8. razreda Osnovnih škola sa teritorije opštine Malo Crniće. Najuspešniji ove godine u oblasti književnog stvaralaštva (poezija) Anđela Marković učenica 6. razreda OŠ „Draža Marković Rođa“ iz Smoljinca; Sofija Stojimirović učenica. 5. razreda OŠ „Moša Pijade“ iz Malog Crnića; Aleksandra Obradović, učenica 8. razreda OŠ „Đura Jakšić“ iz Toponice i Jovana Todorović, učenica. 5. razreda OŠ „Moša Pijade“ Malo Crniće. U oblasti proze, najuspešniji su: Angelina Mladenović, učenica. 7. Razreda, OŠ „Milisav Nikolić“ – Boževac; Anja Kiselovski Kostić učenica. 7. razreda, OŽ „Milisav Nikolić“ Boževac“; Tamer Esleem, učenik 6. razreda OŠ „Moša Pijade“ Malo Crniće; Anđela Stevanović, učenica 6. razreda „Đura Jakšić“ iz Toponice. Najbolji u oblasti likovnom stvaralaštvu su: Anđela Tomić, učenica 8. razreda , OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac; Kristina Mićić, učenica 6.razreda, OŠ „Draža Marković Rođa- Smoljinac“; Julija Jevtić, učenica 7.razreda OŠ „Moša Pijade“- Malo Crniće; Maja Arsić, učenica 6.razreda, OŠ „Đura Jakšić“ – Toponica. Najkreativnije Vaspitne grupe u okviru PU „14 oktobar“ ove godine su: „Cvetić“ iz Velikog Crnića; „ „Maslačak“ iz Malog Crnića i „Bubamara“ iz Kobilja. Najaktivniji čitaoci u 2017. godini bili su: Jovana Ristić. učenica 2. razreda iz Malog Crnića ; Nikolaj Pekić učenik 6. razreda OŠ „Moša Pijade“ – Malo Crniće ; Jelena Jovičić iz Toponice i Nadežda Živković, penzioner iz Malog Crnića.
Nagrade i priznanja, uručili su predsednik Opštine, Mališa Antonijević; zamenik predsednika Opštine, Goran Dačić i predsednica Skupštine opštine Goranka Stević.

Foto: BSMMC

Deca su naše najveće bogatsvo i ako umemo da ih gledamo na pravi način, u očima svakog deteta, osim žara, volje, ljubavi, i nada je budućnost čovečanstva. Kako ta naša budućnost gleda u prošlost, na malo duhovit način, pokazali su mladi glumci dramske sekcije OŠ „Draža Marković“ Rođa“. Prelepom muzikom program je oplemenio orkestar „Novi zvučni talas“ , profesora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Požarevac.

„Ovo je važan dan za sve nas. Dobili smo prostor i mesto kakvo ova Opština i meštani zaslužuju. Rođendan je Biblioteke, a mi smo ovoj prostoriji dali ime „Osam nijansi plave“. Sjaj i belinu novoga obukli smo u osam nijansi plave boje. Otkud osmica u osmica u nazivu. To je simbol beskonačnosti, progresa, boljitka, i napretka. Nijansi je puno, kao što je puno i ljudskih emocija, ipak mi smo se odlučili za osam, i njime obojili ovaj prostor. Dajemo mu život, i želimo da dugo traje, da nadživi nas i ostane verno ideji. Zašto smo napravili sve ovo i nazvali „Osam nijansi plave?“ Zbog želje da dugo traje. Da u njoj stasa puno kvalitetnih ljudi, koji će da vode razgovore o mostovima, Dunavu, Mlavi i Drini, da u sumraku analiziraju temperament Crnjanskog, da naizust govore Miljkovićeve reči, da zoru dočekuju sa Njegoševim pogledom, i da se raduju stazama kojima je Đura išao., da vole Dučićevu i Šantićevu liriku, i da sa Mikom Antićem crtaju horoskop u oblacima, da u izmaglici iznad žitnih polja i suncokreta iznad Bajlonijevog mlina i sunčanih zalazaka nad Stigom pronađu pronađu tu sjajnu, plavu Zvezdu i okrenu je sebi, ili da shvate da je ona njima naklonjena. Zašto plava? Zato što se tako savršeno uklopila. Boja planete. Boja Neba. Boja mira, pesnika, nežnosti, poverenja i slobode. Možda i nije trebalo sve ovo da govorim. Možda je bilo dovoljno da kažem BOJA SRBIJE, rekla je direktorka Biblioteke, Danijela Božičković Radulović, i uručila zahvalnice predstavnicima lokalne samouprave, direktorkama matičnih škola i Predškolske ustanove. Dobitnici zahvalnica su JKP „Čistoća“, Dom zdravlja u Malom Crniću, Upravni i Nadzorni odbor Biblioteke, kao i RTV „Biser“ i TV „Braničevo“.

KOMENTARIŠI