Tri biciklističke staze u dužini od 7,7 kilometara izgrađene su u opštini Golubac koje se poklapaju sa međunarodnom biciklističkom stazom EuroVelo 6, a deo su projekta prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, piše portal daljine.rs.

Ovo je dobra vest za sve cikloturiste koji žele da voze ovom trasom i da posete znamenitosti koje ovaj kraj Srbije može da ponudi. Navedena biciklističko-pešačka staza vodi od naselja Vinci do Golupca i deo je planirane staze od 7 deonica koja je planirana u dužini od 12 kilometara. Prošle godine je završena staza od mesta Radoševci do graničnog prelaza kod naselja Usije gde putnici biciklom, ali i drugi, mogu trajektom preko Dunava preći u Rumuniju.

Turistički trend je sve veća potreba za korišćenjem održivih vidova prevoza, a razvoj biciklističkih staza kao i pratećih infrastrukturnih kapaciteta neophodni su u procesu daljeg razvoja turističkih proizvoda Srbije.

Kada ova biciklistička staza bude završena u punom obimu od 12 kilometara, biće na raspolaganju svim biciklistima, ali i pešacima. Njena trasa će biti od naselja Vinci pa sve do Golupca odnosno Tvrđave Golubački grad. Cena izgradnje ove staze je 391.506,92 evra i treba da bude od velikog značaja za promociju turizma u opštini Golubac.

Prema nekim podacima, ovom trasom godišnje prođe oko 15.000 biciklista, tako da biciklistički turizam u ovom kraju Srbije ima veliki potencijal. EuroVelo 6 rutu u Austriji godišnje pohodi 700.000 turista, tako da bi bilo dobro da neki od njih odpedaliraju i do Srbije. Sve ovo bi trebalo da dovede do uspostavljanja organizovanog ciklo-turizma na nacionalnom nivou.

Tako, Dunavski centar za kompetenciju planira da u predstojećem periodu osnuje regionalni biciklistički produkt klub. Time će ključni akteri iz oblasti biciklizma iz četiri susedne zemlje Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije, biti povezani u jedinstvenu mrežu. Ove radnje će povećati efikasnost u procesu poboljšanja infrastrukturnih kapaciteta biciklističkih staza Srbije i regiona.

EuroVelo 6 biciklistička staza „reka“ koja spaja osam zemalja

Podsećamo, EvroVelo 6 je biciklistička staza (EV6) i projekat je EuroVelo trasa koje je uspostavila Evropska biciklistička federacija. Projekat obuhvata 12 biciklističkih staza koje presecaju čitav evropski kontinent, a EuroVelo 6 je tzv. staza reka i povezuje Atlanski okean i Crno more.

EuroVelo 6 u Srbiju ulazi na severu iz pravca Budimpešte, te dalje kroz Beograd i istočnu Srbiju tzv. Dunavskom magistralom u pravcu Bukurešta do krajnjeg cilja, rumunske luke Konstanca. Ova biciklistička staza prolazi kroz osam zemalja, a to su Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Srbija i Rumunija.

KOMENTARIŠI