Biorazgradive kese štetnije od običnih plastičnih

Biorazgradive kese štetnije od običnih plastičnih

Sećate se kako je izgledao početak kampanje stop plastičnim kesama? Nepunih godinu dana nakon početka kampanje „Stop plastičnim kesama“ stižu rezultati istraživanja Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu koji pokazuje da nove, skuplje, biorazgradive kese, em nisu biorazgradive, em nisu ekološki dobre.

Biorazgradive kese koštaju od 10 do 30 dinara. Iako na njima piše da jesu, istraživanje fakulteta u Novom Sadu, međutim, pokazuje da nisu u potpunosti razgradive. Prema tim rezultatima, kada se razgrade, štetnije su za životnu sredinu od običnih plastičnih.

„One su zapravo samo obične, petrohemijski tretirane plastične kese, sa dodatkom aktivatora koji ubrzava njihovo raspdanje u mikroplastiku, a ona je veoma opasna za životnu sredinu, pogotovo za čoveka, jer je to veličina plastike koja može da uđe u naš organizam. Nedavno je detektovana čak i u placenti“, objašnjava Jasmina Nikodinović Runić, naučni savetnik u Institutu za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo.

Početkom 2018. godine počela je naplata kesa u prodavnicama, a početkom prošle godine stare plastične izbačene su iz upotrebe, a ostale su biorazgradive. Od tada mnogi kreću u kupovinu sa torbom u ruci.

U Srbiji svega nekoliko firmi proizvodi biorazgradive kese, dok je obične plastične nekada pravilo 300 malih preduzeća. Institut za molekularnu genetiku ima predlog za kesu koja bi, zaista, mogla da bude ekološka.

„Mnogo je bolja opcija da se koriste kese od ekološki dobijenih materijala. To su biomaterijali, među najboljim su oni koje prave dobre bakterije koje nas okružuju i mogu da se iskoriste u biotehnološkim procesima i da proizvode materijal od kog se dobija potpuno biorazgradiva kesa“, istakla je Jasmina Nikodinović Runić.

Zašto se koriste biorazgradive kese

Potrošači se žale da su biorazgradive kese tanje i manje izdržljive, kažu iz Republičke unije potrošača i dodaju da su odlukom o prodaji kesa najviše profitirali trgovci.

„Potrošači koji su pre kese dobijali besplatno uz neki proizvod sada te kese moraju da kupuju, po ceni koja nije simbolična, a nisu ništa konkretno dobili jer su kese u velikom broju trgovinskih lanaca slabijeg kvaliteta“, naglasila je Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Naplata kesa, ipak, ima i dobru stranu, saglasni su stručnjaci, jer je to način da se smanji njihova upotreba i da se tako zaštiti životna sredina.

U nekim evropskim zemljama biorazgradive kese su u potpunosti zabranjene jer je ustanovljeno da više zagađuju vodotoke i mora i na osnovu toga i istraživanja koja su sprovedena kod nas, postavlja se pitanje, zašto se one koriste?

KOMENTARIŠI