Foto: Urban City / I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak da je „Ziđin“ samo jedan od zagađivača reke Pek i da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike sa svojim inspekcijama izaći na teren i utvrditi ko su ostali.

“Ziđin“ radi ono što je njihov zadatak i 30. aprila to će biti provereno od strane naše inspekcije. Međutim, to nije dovoljno. Utvrdićemo ko su ostali zagađivači, verujemo da tu ima i kanalizacije”, rekla je Mihajlović prilikom posete TE „Kostolac”. Ona je najavila da će inspekcije izaći na teren.

“Navešćemo ko su, šta sve mora da se uradi i koliko to košta. I zajedno ćemo svi otići kad očistimo reku Pek da pokažemo da može biti čista kao i svaka druga reka”, izjavila je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je navela i da je ovo godina važnih odluka u rudarstvu i energetici, na putu ka energetskoj tranziciji i zaštiti životne sredine.

Radimo zajedno na viziji zelene Srbija

Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija u Termoelektrani “Kostolac” niže su od dozvoljenih u Evropskoj uniji, i na nivou su emisija koje je propisala Energetska zajednica, rekla je Zorana Mihajlović.

Postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac blok B posetila je danas i premijreka Ana Brnabić, a Mihajlović je novinarima rekla da je to postrojenje ne samo primer, već i poruka kako vlada i Srbija žele da se odnose prema zaštiti životne sredine i prema energetici.

Foto: Urban City / I.P.

Ona je naglasila da se od trenutka formiranja aktuelne vlade zajednički radi na postizanju cilja, a to je zelena Srbija i zelena energetika.

Podsetila je da je parlament nedavno usvojiio četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, a da se radi na Nacionalnom planu za klimu i energetiku i na Strategiji razvoja energetike do 2030. i 2050. godine.

Istakla je da se sve to radi kako bi se ostvario cilj – da 2040. proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora bude minimum 40 odsto.

“To ne znači da ćemo istog trenutka da gasimo naše termoelektrane, to znači da ćemo da učinimo sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i na niže iznose od onoga što je propisano danas u EU. Kad radimo zajedno, taj cilj i vizuju možemo da ostvarimo”, poručila je Mihajlović.

Mihajlović: Emisije sumpor-dioksida iz TE „Kostolac“ niže nego u EU

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI