Foto: Urban City / I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom obilaska postrojenje za odsumporavanje u bloku B Termoelektrane “Кostolac”, da su emisije sumpor-dioksida i praškastih materija iz tog postrijenja niže nego u Evropskoj uniji (EU) i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica.

„Ovo je i jasna poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici. Naša dva ministarstva rade zajedno i naši ciljevi su zelena Srbija i zelena energetika. Usvojili smo četiri nova zakona, pripremamo nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategiju za energetiku do 2050. godine“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da se sve to radi kako bi Srbija imala zelenu energiju i do 2040. godine minimum 40 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora.

Foto: Urban City / I.P.

„To ne znači da ćemo odmah da gasimo termoelektrane, već da ćemo uraditi sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i niže u odnosu onih propisanih u EU“, izjavila je ona.

Premijerka Brnabić navela je da je Vlada Srbije 2014. započela borbu za zdraviju životnu sredinu i da je te godine počela izgradnja filtera u Kostolcu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da u snažnoj borbi protiv aero-zagadjenja ovakva postrojenja daju veliki doprinos.

„Кao što vidite, smanjene su emisije praškastih materija i sve je u skladu s evropskim standardima i ovo postrojenje ima sve saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. U skladu je i sa nacionalnim planom za smanjenje emisija“, rekla je Vujović.

Foto: Urban City / I.P.

Navela je i da se ministarstvo trudi da reši proiblem individualnih ložišta do sledeće grejne sezone.

Predstavnik Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević rekao je da je u toku probni rad, te da očekuje upotrebnu dozvolu do oktobra ove godine.

On je dodao da postrojenje radi punim kapacitetom i u skladu je sa svim propisima EU i Srbije.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI