Brnabić u Kostolcu: Ovde smo danas da se podsetimo gde, kada i...

Brnabić u Kostolcu: Ovde smo danas da se podsetimo gde, kada i ko je počeo borbu za zdraviju životnu sredinu

Foto: Urban City / I.P.

Danas, 28. aprila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je TE-KO „Kostolac“ i obišla blok „Kostolac B“.

Poseti je prisustvovala i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić. Ispred Grada Požarevca, današnjoj poseti prisustvovali su gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović.

Ana Brnabić je rekla u Kostolcu da je imala žarku želju da danas dođe u Kostolac da bi se podsetili na to gde, kada i ko je počeo borbu za zdraviju životnu sredinu u Republici Srbiji.

Foto: Urban City / I.P.

Kako je Brnabić rekla, “Vlada donosi odluku 2014. godine da uloži 130 miliona dolara za prvi filter za odsumporavanje, što je jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Republike Srbije. Brnabić je dodala da je od 2014. godine do danas Vlada Srbije uložila ukupno oko 600 miliona evra u ovakva postrojenja. U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje na blokovima “A” i “B” TE “Nikola Tesla”.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac B“ je završeno u potpunosti i radi punim kapacitetom. To je prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji. U projektovanim uslovima, emisija SO2 ne prelazi 200 mg/m3, čime se ispunjavaju EU ekološki kriterijumi. Ovaj sistem je počeo da se gradi 2016. godine.

Foto: Urban City / I.P.

Postrojenje za prečišćavanje dimnih gasova koristi metodu vlažnog krečnjaka, na osnovu koje se krečnjačka suspezija u apsorberima raspršuje i dovodi u kontakt sa dimnim gasovima, gde se procesom apsorbcije uklanja SO2 iz dimnog gasa, a kao rezultat reakcije se formira gips, koji se otprema na deponiju gipsa ili se isporučuje na tržište kao odlična sirovina za građevinarstvo. Ovo postrojenje proizvodiće oko 450.000 tona gipsa godišnje, već postoje potpisani ugovori za kupovinu gipsa na 125.000t.

Foto: Urban City / I.P.

Na izgradnji su radile kompanije u okviru kineske korporacije CMEC i veliki broj domaćih preduzeća iz oblasti građevinarstva, mašinske i elektro industrije. Vrednost investicije je 130,5 miliona dolara.

Mihajlović: Emisije sumpor-dioksida iz TE „Kostolac“ niže nego u EU

KOMENTARIŠI