Bliži se kratak odmor za Dan primirja: Evo koje destinacije su oduševile...

Bliži se kratak odmor za Dan primirja: Evo koje destinacije su oduševile srpske turiste

Autobusi i avioni prepuni su devojaka, žena i baka. Naše turiste više ne zanima šoping, već mesta na kojima će napraviti najbolje fotografije.

Dobra fotografija je prioritet turistima iz Srbije koji putuju na kratki vikend predah u neku od evropskih metropola, a 90 odsto putnika su žene!

Najjeftinije je u Beču, Budimpešti i Veneciji, a najduži jesenji odmor za Dan primirja može da se provede u Berlinu, Moskvi i Toskani. Međutim, naše turiste više ne zanima šoping, kao prethodnih godina, već mesta na kojima će napraviti najbolje fotografije za društvene mreže.

– Mladima je apsolutno prioritet dobra fotografija i vodiči se trude da ih odvedu do najboljih “selfi tačaka” – kaže Tanja Živanov iz “Viva travela”. – Ipak, zanimljivo je da za praznike, na gradski vikend-predah, najčešće idu parovi i drugarice. Tako se često dogodi da se u autobusu nađe i po 90 odsto žena. Putuju sestre, majke sa ćerkama, dve drugarice, kume, rođake i to svih godina, od tinejdžerki do penzionerki u osmoj deceniji.

Pregršt zanimljivih putovanja nude turističke agencije za evropske metropole, a većina počinje u petak, 8. novembra kako bi se iskoristili svi slobodni dani koje ovaj praznik donosi. Tradicionalno, najjeftinija su putovanja do Venecije (program se sada zove Veneto), gde autobuski prevoz i pet dana sa dva noćenja koštaju 69 evra. Četiri dana i tri noći (sa autobuskim prevozom) u Budimpešti su 89 evra, a isti novac treba platiti i za pet dana u Beču ili šest dana i tri noći u Pragu.

– Prvo je prodat Istanbul avionom i planiramo proširenje grupe koja ide autobusom – kaže Tanja Živanov iz “Viva travela”. – Fotografije sa Bosfora su hit na društvenim mrežama i to je jedan od razloga zašto je “planuo”. Gotovo da nema mesta u autobusu za Prag, jer je dnevna vožnja, a Astronomski sat je rekonstruisan i to je jedan od razloga zašto svi žele da idu u prestonicu Češke. Prodat je i autobuski polazak za Beč jer smo imali specijalnu ponudu pet dana po ceni od 69 evra, koliko koštaju tri dana u Budimpešti.

Međutim, pravi hit jesenjih putovanja su avionski aranžmani koji nikada nisu bili povoljniji. Naime, pet dana avionom u sunčanoj Atini košta 249 evra. Četiri dana sa avionskim prevozom do Barselone košta 329 evra, pet dana u Lisabonu 399 evra. Za ova dva grada sunčano vreme je garantovano, ali i lepe fotografije iz Pariza gde pet dana sa avionskim prevozom koštaju 379 evra.

Jesenji odmor je i odličan trenutak da se ode na malo duže putovanje kao što je Berlin, do kojeg paket-aranžman košta samo 139 evra, a putovanje traje šest dana.

NOVA GODINA SKUPLjA

Putovanja do popularnih gradova tokom novogodišnjih praznika duplo su skuplja, pa je predstojeći praznik pravo vreme da se otputuje u neku evropsku metropolu.

Još jedna prednost jesenjeg putovanja su otvorene radnje za razliku od 31. decembra i 1. januara kada u evropskim gradovima ništa ne radi.

KOMENTARIŠI